Vakcode: wb1100
Vaknaam:
Inleiding Technische Mechanica

Het betreft een College
TUD studiepunten: 7
ECTS studiepunten: 11

Faculteit der Faculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek

Docent(en): Wisse, ir. G./Zwol, ir. B. van

Tel.: 015-2782702

Trefwoorden:
Statica, dynamica, sterkteleer, spanningsleer, kinematica, vervormingsleer

Cursusjaar: 1
Dimester: 4/4/4/0
Coll.uren p/w: 4
Andere uren: 4
Toetsvorm: Zie opm.
Tentamenperiode: 1, 2, 3, 4
(zie jaarindeling)

Voorkennis: VWO

Wordt vervolgd door: wb1203, wb1204

Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:

  • Inleiding, 2- en 3-dimensionale krachten. Evenwicht in 2D en 3D, statisch bepaald en onbepaald. Vlakke vakwerken, knooppunts- en snedemethode. Oppervlak, statisch moment, zwaartepunt, oppervlakte traagheidsmomenten van vlakke doorsneden. Inwendige belasting in balken, buigend moment, dwarskracht en normaalkracht.

  • Inleiding trek, druk en afschuiving. Axiaal belaste staven, lengteverandering bij statisch bepaalde/onbepaalde staafconstructies, temperatuurbelasting en voorspanning, spanning in niet loodrechte doorsneden, vormveranderingsarbeid. Torsie van assen al of niet massief, schuifspanningen, torsievervorming, zuivere afschuiving, verband tussen E en G, vermogensoverdracht. Spanningen in balken, rek, buigspanningen, ontwerp van balkdoorsneden, schuifspanning in lijfplaten, samengestelde doorsneden, balken belast op buiging en normaalkracht. Doorbuiging van statisch bepaalde balken, superpositie, vergeet-me-nietjes, vormveranderingsarbeid. Doorbuiging van statisch onbepaalde balken, superpositie, vergeet-me-nietjes. Knik en stabiliteit. Knik van staven.

  • Inleiding, kinematica van een punt, recht- en kromlijnige beweging, rechthoekige-, baan- en poolcoordinaten, ruimtelijke beweging, relatieve beweging, "constrained motion". Dynamica van een puntmassa, 2e wet van Newton, bewegingsvergelijkingen, rechtlijnige- en gekromde beweging. Arbeid, kinetische en potentiele energie. Impuls en impulsmoment. Botsing, elastisch/onelastisch. Relatieve beweging. Dynamica van stelsels puntmassa's, 2e wet van Newton, arbeid en energie, impuls en impulsmoment, conservatieve systemen, massastroom en variabele massa. Trillingen, vrije en gedwongen trilling van puntmassa-systemen, gedempt en ongedempt.

  • Raadpleeg de studiewijzer voor meer informatie.

College materiaal:

  • Statics, Volume 1, third edition, SI version. J.L. Meriam and L.G. Kraige, ISBN 0-471-59272-2.

  • Dynamics, Volume 2, third edition, SI version. J.L. Meriam and L.G. Kraige, ISBN 0-471-59273-0.

  • Mechanics of Materials, third SI Edition. J.M. Gere and S.P. Timoshenko, ISBN 0-412-36880-3

Referenties vanuit de literatuur: Geen

Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
Tentamen is computertentamen. Tentamenregeling: zie studeerhandleiding

Doel:
Het vak Inleiding Technische Mechanica handelt over de grondslagen van de Statica, de Stijfheid en Sterkte en de Dynamica. Tijdens de colleges worden de basisbegrippen en de wetmatigheden besproken als ook de toepassing ervan beoefend. Kennis en vaardigheid die iedere ingenieur nodig heeft om voorspellingen te doen over de sterkte (breuk/plasticiteit), de stijfheid (vervormingen) en het bewegingsgedrag van eenvoudige constructies. Het doel van het vak is de inzichten die hiervoor nodig zijn langs analystische weg over te dragen.

Computer gebruik:
1 uur computertoets per week + afsluitend computertentamen per dimester

Practicum: Geen

Ontwerp component:-

Percentage ontwerponderwijs: -