aan aankomende studenten Wb en MT
(deze brief zal op 15 juli per post worden verstuurd)

   

 

 
 

 

Delft, 15 juli 2004

Geachte aspirant student,

Graag heten wij je alvast van harte welkom bij de Faculteit Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek. Wij vinden je keuze voor een van deze opleidingen een degelijke en verstandige keuze en hopen dat je een boeiende en succesvolle periode tegemoet gaat.

Wij menen er verstandig aan te doen je van een aantal praktische zaken nu al op de hoogte te stellen.

·         Allereerst, hoe ziet de studie er uit. De opleiding is onderverdeeld in een basisstudie van 3 jaar, de Bachelor-opleiding (BSc) en een  eindstudie van 2 jaar, de Master-opleiding (MSc) genoemd. Uiteraard beginnen de meesten van jullie, komend van het VWO, in de Bachelor-opleiding Werktuigbouwkunde (Wb) of Maritieme Techniek (MT). Heb je nu al interesse in meer informatie, zoals roosters, vak- en projectbeschrijvingen etc., bekijk dan de onderwijspagina’s op internet: www.wbmt.tudelft.nl (knop onderwijs).

·      Studenten met een TH-diploma Werktuigbouwkunde of Scheepsbouwkunde starten als “Pre-master” in een MSc-opleiding. Het Pre-master programma bevat een pakket theorie-inhaalvakken die je op het niveau brengen van het 2e jaar van de universitaire BSc Werktuigbouwkunde of Maritieme Techniek. Aangezien het Pre-master programma circa de helft van het 1e cursusjaar omvat, is er ruimte om daarnaast al vakken van een MSc-opleiding te volgen. Het is dan ook aan te raden z.s.m. een keuze te maken voor een van de varianten van een van de MSc-opleidingen Mechanical Engineering of Marine Technology. Hiertoe is een formulier beschikbaar te vinden op:
http://www.ocp.tudelft.nl/wbmt/fac/forms/Study_program_MSc_program.doc
Voor informatie over de MSc-opleidingen en hun varianten zie
www.wbmt.tudelft.nl (knop onderwijs).

·      In het weekend van 21 en 22 augustus zal het Faculteitsweekend worden gehouden, georganiseerd door het Gezelschap Leeghwater (Wb) en William Froude (MT). In een aparte brief van de studieverenigingen zijn jullie inmiddels hiervoor uitgenodigd. Als dit niet het geval is neem dan contact op met de studieverenigingen (Leeghwater: 015 27 86 501, William Froude: 015 27 86 562).

·      Aansluitend op dit weekend wordt de Ontvangstweek (OWEE) gehouden.
Het programma van de OWEE kun je vinden op:
http://www.owee.tudelft.nl/home.htm
Een uitnodiging van de werkgroep OWEE heeft jullie intussen bereikt.

·      Verkoop van het lesmateriaal vindt plaats bij de Dictatenverkoop van de Faculteit of bij het “verkooppunt” van het Gezelschap Leeghwater of bij de VSSD (Vereniging Studie- en Studentenbelangen Delft). Ook zal in veel gevallen lesmateriaal (hand-outs, projectbeschrijvingen, etc.) worden aangeboden via een Digitale Leeromgeving, het zogenoemde Blackboard.
Instructie over het gebruik van Blackboard zal in de 1e onderwijsweek worden gegeven.
Het is niet nodig al voor de start van het cursusjaar het lesmateriaal aan te schaffen. Je kunt dit in de 1e week van september doen.
Ben je al geďnteresseerd in de lijst van lesmateriaal? Voor de totale BSc-opleiding, dus van de eerste drie studiejaren, is deze hieronder te vinden:
http://www.ocp.tudelft.nl/wbmt/fac/Onderw/Diversen/Collegemateriaal/boekenlijst_wbmt123.xls

·      Voorbereiding op het cursusjaar
Om een goede start op maandag 6 september mogelijk te maken, organiseert de Faculteit op vrijdag 3 september om 9:00 uur een faculteitsontvangst voor alle in de BSc-fase startende studenten ter voorbereiding op het cursusjaar (TH-studenten zie hieronder). Het programma van die dag is als volgt:

o     Ontvangst met toelichting op het onderwijsprogramma

o     Indelen in projectgroepen: het onderwijs in de BSc fase bestaat voor een belangrijk deel uit projecten. De studenten worden in projectgroepen van 6 ŕ 8 studenten ingedeeld.

o     Kennismaken met (student)mentor: elke projectgroep krijgt begeleiding van een mentor die in alle onderwijsweken gedurende het gehele eerste cursusjaar twee middagen beschikbaar is.

o     Bezoek aan werkplek: elke 2 projectgroepen hebben de beschikking over een werktafel en een PC.

o     Uitreiken studiegids en boekenlijst.

o     Uitreiken accounts voor Blackboard, e-mail en computergebruik.
Vanaf 10.30 uur zal groepsgewijs tijdens een plm. 1 uur durende instructie in de PC-zalen van de Faculteit door medewerkers van de Afdeling Computerondersteuning worden uiteengezet hoe het Blackboard-, Netwerk- en e-mailaccount kan worden ingesteld.
Omdat de instructie aan maximaal 70 studenten tegelijk kan worden gegeven en er meer dan 300 studenten worden verwacht, zullen er groepen zijn die wat later in de middag aan bod komen. Wij zullen deze groepen in die tussentijd op een zinvolle manier bezig houden. Na afloop van alle sessies (plm. 17:00 uur) is er een borrel in het studentenkafee van Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek 't Lagerhuijsch.

Plaats ontvangst: studenten Werktuigbouwkunde in zaal A en studenten Maritieme Techniek in zaal E.
Het spreekt voor zich dat het belangrijk is hierbij aanwezig te zijn.

·      Het cursusjaar start op 6 september 2004.

o     Reguliere 1e jaars studenten Wb-bachelor opleiding, worden verwacht om 8:30 uur in collegezaal A van de Aula (gebouw schuin tegenover het WbMT-gebouw) voor het eerste college Materiaalkunde 1. Om 10:30 uur start het eerste college Analyse 1. Het gebouw en de zaal waar dit college wordt gegeven is afhankelijk van de projectgroep waarin je bent ingedeeld.

o     Reguliere 1e jaars studenten MT-bachelor opleiding worden om 8.30 uur in collegezaal F van het gebouw voor WbMT verwacht voor de projectinstructie van het 1e project. Om 10:30 uur wordt het eerste college Analyse gegeven in collegezaal G van het gebouw voor Technische Natuurwetenschappen (gebouw recht tegenover het WbMT-gebouw).

o     TH-studenten Wb en MT worden door de coördinator voor TH-ingenieurs, Ir. Jaap van der Zanden, ontvangen op 6 september om 9:30 uur in collegezaal E van het WbMT-gebouw. Om 10:30 uur vangt in collegezaal C van het WbMT-gebouw het college Analyse 1 voor TH aan. Om 15:30 zal in de PC-zalen instructie plaatsvinden in Blackboard- en computergebruik.

·      Vanaf de 2e onderwijsweek start voor de reguliere 1e jaars Wb (dus niet voor TH-ingenieurs) de instructie in het Practicum Modelbouw en Bewerkingen (PMB). Voor reguliere 1e jaars MT start dit practicum in het 3e kwartaal.
Om hieraan te mogen deelnemen is het dragen van veiligheidsschoenen en een stofjas verplicht. Een aantal adressen van winkels waar je e.e.a. kunt aanschaffen (totaal plm. €60,-) volgt hieronder:

Fa. Romijn
Papsouwselaan 121
2624AK Delft
015-2616323

Fa. Bo-rent
Zuideinde 105
2627AH Delft
015-2614614

Alle Gamma en Bristol
vestigingen

  • Om je alvast wegwijs te maken in het gebouw voor Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek vind je hier een verwijzing naar de plattegrond van het gebouw:

http://www.ocp.tudelft.nl/wbmt/fac/FACIL/OCP-plattegrond.htm

·     Laptop project
Per 1 september a.s. start de Faculteit voor studenten, die het reguliere BSc-programma Wb of MT aanvangen (dus niet de TH-bachelors), een pilotproject "Laptops in een draadloze netwerkomgeving", waarbij tegen een zeer aantrekkelijk aanbod een laptop kan worden aangeschaft. Wie er een wil hebben moet snel reageren. Zie bijlage voor uitgebreide informatie. Als de pilot slaagt zal het laptopproject in het volgende cursusjaar voor de gehele WbMT-studentengemeenschap worden ingevoerd.

Tot zover deze mededelingen.

Rest ons jullie een prettige vakantie en een goede voorbereiding op je studie te wensen. 

Namens de Dienst Onderwijs WbMT,
Ewoud van Luik
T 015 278 5734

e.p.vanluik@wbmt.tudelft.nl
W
www.wbmt.tudelft.nl