laatst gewijzigd: 01/09/2003

Vakcode: mt815
Vaknaam: Constructie en sterkte bijzondere onderwerpen

Het betreft een Colloquium
TUD studiepunten: 1,5
ECTS studiepunten: 2,25

Subfaculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): Vink, ir. J.H., Hommel, ir. G.

Tel.: 015-27 85923/86507

Trefwoorden:
Scheepsconstructies, offshore-constructies, materialen, lassen, probabilistische ontwerpen, aanvaringen, metingen op zee, strandingen.

Cursusjaar: 4
Periode
: 0/0/3/0
Coll.uren p/w: 3 (afw. 2 of 4 uur)
Andere uren: -
Toetsvorm: Zie opm.
Tentamenperiode: n.v.t.
(zie jaarindeling)

Voorkennis: mt827, mt829, mt828, mt826, mt814, mt830, mt514
Wordt vervolgd door: -
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
Aan de hand van recent gepubliceerde literatuur worden nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot scheeps- en offshore-constructies bestudeerd. Hierbij wordt nadruk gelegd op de fundamentele aspecten en de manier waarop deze worden toegepast. Voorbeelden van mogelijke onderwerpen zijn: moderne materialen in de scheepsbouw, integrale (constructieve) veiligheidsbenadering, dynamische respons van de constructie, impact en aanvaringen, fitness for purpose, ongevalsanalyse, invloed van materiaalbewerkingen. Nagegaan wordt welke eisen nieuwe ontwikkelingen binnen de scheepsbouw en scheepvaart stellen aan de constructieve kennis van de maritiem ingenieur.
College materiaal:
Verschillende recente publicaties; per jaar verschillend.
Referenties vanuit de literatuur:
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
Het vak wordt onderwezen door het bespreken van recente literatuur. Hiertoe is vooraanmelding voor de deelname noodzakelijk, bijwonen van de colloquia een eis, terwijl de student gedurende het dimester buiten de colloquia zelf wekelijks tenminste 6 uur aan het vak zal moeten besteden. Beoordeling van de kandidaat geschiedt aan de hand van de inbreng in de colloquia en een eindgesprek. Deelname aan het colloquium is beperkt tot maximaal 10 studenten.
Doel:
Doel van het vak is het bijbrengen van nieuwe ontwikkelingen op het vakgebied, inzicht te verschaffen in de wijze waarop de basiskennis op het gebied van constructie en sterkte wordt toegepast en te laten zien hoe nieuwe ontwikkelingen leiden tot nieuwe eisen ten aanzien van de basiskennis. Daarnaast leert het colloquium wetenschappelijke artikelen te begrijpen en hierover een kritisch oordeel te kunnen geven.
Computer gebruik:
Practicum:
Ontwerp component:
Veelal zullen de besproken publicaties expliciet of impliciet directe invloed hebben op scheeps- en offshore-ontwerpen. In het colloquium wordt hieraan aandacht gegeven.
Percentage ontwerponderwijs: 50%