Vastgesteld verslag van de vergadering van de Opleidings Commissie Maritieme Techniek d.d. 11 maart 2002

 

Aanwezig: Pinkster (voorz.), Dirkse, Klein Woud, Bikker, Boonstra, Hoffer, Hommel, Smit, V. Drooge, V.d. Zanden, Nijveldt, Ammerlaan (verslag)

 

1.       De agenda wordt vastgesteld.

2.       Mededelingen
- De Opleidingsdirecteur deelt mee, dat een voorstel voor de inhoud van de studiegidsen in voorbereiding is. Dit voorstel zal voor de volgende vergadering worden geagendeerd.
- De Opleidingsdirecteur zal via de ambtelijke ondersteuning een brief van het College van Bestuur verspreiden, waarin een aantal wetswijzigingen m.b.t. de ba/ma structuur vermeld staan.
De voorzitter deelt naar aanleiding van de mededelingen door de decaan het volgende mee: er is geen reden tot bezorgdheid over het onderzoek bij Maritieme Techniek, Het CvB en de faculteit willen het MT-onderzoek verder vormgeven. De genoemde thema’s blijven bestaan, doch behoeven een betere uitwerking, waarbij ook externe partijen om advies gevraagd zal worden. Het voortbestaan van de opleiding staat niet ter discussie.
De volgende afspraken zijn gemaakt:
- zoveel mogelijk informatie / documenten van de commissie De Wilde II zullen worden opgevraagd.
- Maritieme Techniek is verzocht uiterlijk 1 september een aangepast onderzoeksplan in te dienen. Hierbij zullen externe adviseurs worden betrokken, w.o. Trondheim.

3.       Het verslag van de vergadering van 11 februari wordt vastgesteld.
n.a.v. het verslag:
- De nieuwste versie van het document “vakkenpakket MSc-fase” wordt voor de OC-MT vergadering van 8 april geagendeerd.
 

4.       Ingangseisen zij-instroom MSc-opleiding MT
Het voorstel voor toelating tot de MSc-opleiding MT wordt vastgesteld. Hierin wordt onder meer de zij-instroom van BSc-studenten van L&R, Wb en CT geregeld. Ook de instroommogelijkheden voor BSc-studenten van andere TUD-opleidingen, alsmede voor studenten met een Nederlands TH-Ba-diploma MT, met een Nederlands Ba-diploma Hogere Zeevaartschool en voor afgestudeerden van KIM Nautische Dienst of Technische Dienst worden hierin geregeld.
Aanbevolen wordt de volgende vakken op te nemen in de keuzevakkenlijst: Ethics and Technology code WM0324LR (2 std.pnt) en ‘written english for technologists‘ code WM1102TU (2 std.pnt) en: “upper intermediate english refresher course”, code WM1101TU (2 std.pnt).

5.       Stand van zaken hooglerarenbenoemingen
- Constructie en Sterkte: De BAC heeft vergaderd en in principe een kandidaat geselecteerd. Afspraak met de decaan hierover op 20 maart.
- Ontwerpen van Schepen: Begin april worden de kandidaten uitgenodigd. Referenties worden opgevraagd.
- Offshore: als gevolg van de portfoliodiscussie is het zwaartepunt voor deze met CT te delen leerstoel bij MT komen te liggen. Dit heeft te maken met het feit dat aan de MT- leerstoel waarschijnlijk de Wb-sectie “bagger” wordt toegevoegd.

6.       Rondvraag
De Opleidingsdirecteur deelt nog mee, dat per 1 september 2002 er formeel 2 Opleidings Commissies Maritieme Techniek zullen bestaan (1 voor de MSc en 1 voor de BSc-opleiding). In de praktijk zullen beide commissies in één vergadering vertegenwoordigd zijn.
De studie-adviseur deelt mee dat vooralsnog geconcludeerd is dat het gezien de grootte van de groepen studenten bij Ct, Wb en MT niet zinvol is de groepen HTS-studenten, die aanvullende Wiskundevakken doorlopen, te combineren.

 

Datum volgende vergadering: maandag 8 april 2002 15.30 uur 
in vergaderzaal II, 3e verdieping, Bouwdeel 8B

 

Actiepunten:

·         Voorstel gedragsregels voor studenten (GH-05/09)

·         traject Economie in basisprogramma nader bekijken (CD-14/01)

·         tijdens septemberreis contact opnemen met prof. Lee (JP-11/02)

·         info/documenten commissie De Wilde II opvragen (JP-11/03)