Subfaculteit Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek

 

 

Onderwijsadministratie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Verslag Opleidingscommissie Werktuigbouwkunde van 16 oktober 2003

 

 

Aanwezig: Dijkstra (vrz.), Hoogstrate (tot halverwege punt 6), Klein Woud, May, Nijveldt, Wapstra (tot punt 6), Wieringa,

 

Afwezig:   Göritzlehner, Nieuwstadt, de Vette, van Woerkom

 

Verslag:   Mw.Karreman

 

 

1. Opening.

 

Nieuwe leden in de Opleidingscommissie zijn Frans Nieuwstadt (volgt Nico Woudstra op) en André Hoogstrate (volgt Peter Wieringa op).

De voorzitter dankt Peter Wieringa voor al zijn inspanningen.

 

2. Mededelingen Opleidingsdirekteur.

 

Geen.

 

3. Klachten studenten.

 

Lawaai collegezalen E en F: Klein Woud zal het melden aan de huishoudelijke dienst.

Blackboard, niet algemeen gebruikt door docenten. Aktie: Mail naar alle docenten de mededelingen voortaan op blackboard te zetten (met eventueel een link naar dokumenten die de docent op een andere plek aanbiedt).

Blackboard, weergave cijferlijsten: Van Luik zal in de blackboardoverleggroep vragen de weergave te veranderen, bij voorkeur niet chronologisch. Van Luik zal in blackboard een link maken naar de spreadsheet, waarin een overzicht van de resultaten van studenten vanaf generatie 2000 is weergegeven. Hij zal erbij vermelden tot wanneer de spreadsheet is bijgewerkt.

Boek IP3: Klein Woud zal met Hoogstrate hierover praten.

Slecht werkende computers, gebrek aan computers. Meldingen aan de helpdesk worden vaak niet behandeld. Voortaan moeten de klachten ook aan Klein Woud worden doorgestuurd. In de mail aan de docenten zal dit ook vermeld worden. 

In januari 2004 komen er nog 24 computers bij voor Wb. Ook diverse MT-computers zijn dan beschikbaar  voor Wb-studenten.

Wellicht zouden heel wat problemen m.b.t. de computers uit de wereld geholpen zijn, wanneer we de studenten bij het begin van studie laptops verschaffen (onder bepaalde voorwaarden).

Klein Woud zal een geprek organiseren met het hoofd van I&A, Bemmel en de TU-Eindhoven over de eventuele aanschaf van laptops t.b.v. studenten. De TU-Eindhoven heeft er al ervaring mee.

Staticatoetsen COZ: Wanneer de studenten i.p.v. 3 toetsen slechts 1 toets doen,  halen ze genoeg punten binnen. Reactie OCWB: dat is hun eigen verantwoordelijkheid.

Opmerking May: de Leeghwaterlunch voor hoorgleraren wordt zeer op prijs gesteld.

 

 

4. Verslag OCWB van 18 september 2003.

 

Punt 8: de voorlichtingsdagen vinden plaats op 17 en 21 oktober.

Het verslag van de vergadering van 18 september 2003 wordt goedgekeurd.

Opmerkingen n.a.v. het verslag:

Klein Woud zal Marketing en Communicatie vragen bij de voorlichting op 17 en 21 oktober en ook bij volgende voorlichtingsaktiviteiten eerste- en tweedejaarsstudenten en student-mentoren te betrekken.

 

5. Ingekomen post.

 

Er is geen nagekomen post.

N.a.v. de brief  OCWB-NS-237 (Brief van CvB, van Luijk, d.d. 3-10-2003 over diploma-supplement): de hoogleraren moet van deze brief op de hoogte worden gesteld.  Aktie.

 

6. Focus op Onderwijs.

Zie OCWB-NS-235

 

Klein Woud geeft een toelichting en commentaar op de brief.

Belangrijkste punten:

Curricula zijn te vol en de studieduur is te lang. Oplossing is om onderdelen uit het curriculum te schrappen. Probeem is dat dan de unieke positie van TUDelft daardoor niet de waagschaal gesteld mag worden.

Klein Woud zal dit punt in het Opleidingsdirekteurenoverleg naar voren brengen.

Invoering minors (30 ECTS) in de Bachelorfase. Bij de invoering van de minors in de Bachelorfase zullen ook een aantal van de huidige studie-onderdelen geschrapt moeten worden.

Er moet student-centraal en -aktiverend onderwijs worden gegeven. Dit punt is niet geheel duidelijk. Een grote verandering in het Bachelorprogramma Wb is de invoering van het projectonderwijs geweest, dat nu al enige jaren wordt verzorgd.

De opbouw van het onderwijs moet voldoen aan de volgende eis: Er moet 120EC funderend onderwijs in het curriculum voorkomen, 30EC verdiepend onderwijs en

30EC zou voor de minor worden uitgetrokken.

De Bachelor-opleiding moet een brede opleiding zijn. De mogelijkheid zou onderzocht kunnen worden of Wb een breed construerende opleiding en een brede “science” opleiding zou kunnen aanbieden.

Uniforme jaarindeling. Bedoeling is dat er m.i.v. september 2005 een echte uniforme jaarindeling bestaat, waarin alle modules een vaste maat moeten krijgen. September 2005 is echter wel erg kort dag.

Het rendement van de Bachelor-opleiding moet 80% binnen 4 jaar worden. Dit is onrealistisch, tenzij er heel drastisch in het onderwijs wordt geschrapt. Er kan wel gestreefd worden naar dit percentage voor mensen die hun P al gehaald hebben.

Het rendement van de Masters-opleiding zou 90% moeten zijn. Nu is dit 80% – 85% (na de P), dus dat lijkt wel haalbaar.

De organisatie van het onderwijs zou met een cijfer 8 beoordeeld moeten worden. Dit is waarschijnlijk ook niet haalbaar.

Vóór 1 oktober 2003 moet er een aktieplan voor de verbetering van het onderwijs worden opgesteld. Het plan is nuttig, maar 1 oktober 2003 is geen haalbare datum.

 

Klein Woud zal een reactie opstellen. In zijn reactie zal hij benadrukken, dat dit gehele plan niet uitvoerbaar is  als er geen tijd en geen financiele middelen beschikbaar zijn. Het is sowieso niet mogelijk dit plan vóór 2005 ten uitvoer te brengen. 

Op- een aanmerkingen van de OCWB-leden op het voorstel van Klein Woud stelt hij zeer op prijs.

 

 

7. Doorstroommogelijkheden in 3TU-verband

Zie OCWB-NS-236

 

Het stuk OCWB-NS-236 is een overzicht van alle mogelijke doorstroommogelijkheden binnen de 3 TU´s.

Voor we serieus op dit stuk in kunnen gaan, moeten we ons buigen over de mogelijke inhoud van de Bachelor-opleiding  (zie ook punt 6). Op dit ogenblik kunnen we nog niet adequaat op dit stuk reageren.

 

8. Rondvraag.

Peter Wieringa bedankt iedereen voor de prettige samenwerking.

 

 

9. Sluiting.

 

Volgende vergadering13 november 2003, om 9.00 uur.