Concept verslag vergadering Opleidingscommissie Werktuigbouwkunde van 18-3-2004.
Aanwezig: Dijkstra (voorzitter), Goritzlehner, Hoogstrate, Klein Woud, May, Nieuwstadt, Nijveldt, de Vette, Wapstra, Van Woerkom, Van der Zanden
Verslag: Mw. Karreman
Opening/Mededelingen.
Bezoek Twente: Eelko levert verslag volgende vergadering.
Verslag vergadering Opleidingscommissie Werktuigbouwkunde van 12 februari 2004.
Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd.
Ingekomen en verzonden post
Nagekomen:
OCWB-NS-245 Evaluatie eerste jaar wb 2001-2002
OCWB-NS-246 Evaluatie eerste jaar wb 2002-2003
Mededelingen Opleidingsdirekteur
Vooraanmeldingen: Wb heeft 20% meer aanmeldingen dan vorig studiejaar.
Problemen: Wellicht kunnen bij de te verwachten instroom niet alle eerste jaars tegelijk in collegezaal A. Misschien moeten een paar eerste jaars vakken dan twee keer gegeven worden (gespiegeld of parallel). Met de docenten zal dit nog overlegd worden.
Ook over de werkruimtes voor de projecten moeten oplossingen gezocht worden.
Het mentorensysteem zal wat veranderen. Per groep wordt een student-assistent als mentor aangesteld. Een coach uit de staf begeleidt 4 à 5 student-assistenten.
COZ-sterkteleer: COZ-systeem lijkt te werken. Wisse, Paraschiv en Klein Woud proberen het systeem verder te verbeteren. Een punt van aandacht is dat de tentamenopgaven en de opgaven van COZ meer op elkaar moeten aansluiten.
Volgend jaar wordt COZ-Dynamica ingevoerd.
Mededelingen studenten.
Geen mededelingen.
Onderwijsbeleidsplan.
Zie OCWB-NS-244
Klein Woud geeft een korte toelichting op het Onderwijsbeleidsplan.
Belangrijkste punten, die Klein Woud toelicht, zijn:
Het invoeren van minors in de Bachelorsfase.”De bedoeling van de minor is dat studenten een flexibeler studieplan kunnen opstellen.
In de Wb en MT bacheloropleidingen zal 30 ECTS ruimte voor een minor gecreëerd worden. Hiervoor zal de inhoud van de opleidingen, zowel de bachelor als de master, aanzienlijk aangepast moeten worden”. Invoering van minors hoeft pas per september 2006 of 2007
De zwaarte van het programma. De studeerbaarheid van het programma moet verbeterd worden; m.n. het tweede en derde jaar lijken overvol.
Er zal een enquête worden afgenomen onder studenten van de cohorten 2000, 2001 en 2002, die hun propedeuse in één jaar hebben afgerond, om de studeerbaarheid van het tweede (en eventueel derde jaar) te onderzoeken.
Het dubbel voorkomen van maatschappijvakken, zoals b.v. duurzaamheid, verzwaart het programma volgens de studenten onnodig. Er zal nog eens goed gekeken worden in hoeverre het programma wat dit onderdeel betreft, beter gestroomlijnd kan worden.
De kwaliteitsbewaking. De interne kwaliteitsbewaking van de Bachelorsopleiding is op dit ogenblik redelijk.
Nog maar kort geleden (2003-2004) is begonnen met de interne kwaliteitsbewaking van de masteropleidingen. Dit moet nog verder worden vormgegeven.
Het kwaliteitsbewakingssysteem van zowel BA als MA moet nog beschreven worden in een kwaliteitshandboek.
De externe partijen spelen nog geen systematische rol in de kwaliteitsbewaking. Hiertoe moeten het beroepenveld en de alumni een rol gaan spelen.
In het Onderwijsbeleidsplan komen verder nog aan de orde: Logistieke kwaliteit en Verbeteren onderwijsondersteuning. In de vergadering wordt hier niet uitgebreid op ingegaan.
Klein Woud zal de volgorde in het stuk wat aanpassen en het stuk vervolgens naar het CvB doorsluizen.
CENS rapportage.
Zie OCWB-NS-245 en –246.
De rapporten OCWB-NS-245 en –246, waarin de Evaluatie eerste jaar 2001 en 2002 wordt beschreven spreken voor zich.
Er is een behoefte aan CENS-rapportage, waarin de spreiding van de cijfers meer zichtbaar wordt gemaakt. Een dergelijke rapportage kan zonder problemen worden geleverd door de Onderwijsadministratie.
Rondvraag.
Van der Zanden: de studie-adviseurs zijn bezig met het oproepen van de eerstejaars onderpresteerders. Ca. 60% van de eerstejaarsstudenten is opgeroepen.
Hoogstrate wil dat de nieuwe specialisatie Production Engineering & Logistics in de vergadering besproken wordt.De verantwoordelijke docent zal een keer uitgenodigd worden dit toe te lichten.
Sluiting.