Pijl.gif (125 bytes) Stromingsleer

Hoogleraar: prof.dr.ir. F.T.M. Nieuwstadt
Deeltijdhoogleraren: prof.dr.ir. B.H.A.A. van den Brule, prof.dr. J.C.R. Hunt en prof. dr.ir. G. Ooms
Secretariaat: Mevr H.J. Van der Brugge-Peeters en Mevr. E.C. van der Veer (015-278 2904). 

De sectie Stromingsleer richt haar onderzoek op het beschrijven van stromingsverschijnselen zoals die in de techniek voorkomen. Voorbeelden van onderzoek zijn: vermindering van weerstand door het toevoegen van minieme hoeveelheden polymeren, het scheiden van waterdruppels uit olie, de menging van twee vloeistoffen die een chemische reactie ondergaan en het modelleren van niet-Newtonse vloeistoffen. Dergelijke processen spelen een belangrijke rol in de procesindustrie. Het onderzoek is te kenmerken als fundamenteel basis onderzoek; er wordt niet alleen gekeken naar het hoe, maar ook naar het waarom van verschijnselen. Er wordt zowel experimenteel als numeriek onderzoek gedaan, beide ondersteund door theorievorming. Het numerieke werk wordt in de meeste gevallen ondersteund door resultaten van experimenten.  

Er zijn binnen de sectie twee specialisatierichtingen: (1) turbulentie en meerfasen stromingen, en (2) rheologie.

 1. Turbulentie en meerfasenstroming (afstudeerhoogleraren: prof.dr.ir. F.T.M. Nieuwstadt, prof.dr. J.C.R. Hunt  en prof.dr.ir. G. Ooms).

Turbulentie houdt zich bezig met fluctuerend en chaotische gedrag van vloeistofstromingen. Dit speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol in vele overdrachts- en mengprocessen. Een voorbeeld is de verspreiding van een luchtverontreiniging. Meerfasenstroming houdt zich bezig met de gelijktijdige stroming van gassen en vloeistoffen in een systeem. In het bijzonder wordt hierbij de aandacht gericht op zogenaamde disperse meerfasenstroming dat wil zeggen vloeistof of gasstromingen met een groot aantal deeltjes of druppeltjes.

 2. Reologie (afstudeerhoogleraar prof.dr.ir. B.H.A.A. van den Brule)

Reologie richt zich op niet-standaardvloeistoffen, zoals vloeistoffen die zich zowel viskeus als elastisch gedragen. Een voorbeeld is een polymeersmelt die in een spuitgietmachine tot product wordt verwerkt.

Het vakgebied reologie houdt zich hoofdzakelijk bezig met de stroming van zogenaamde niet-Newtonse vloeistoffen. Dat zijn materialen die qua gedrag een “tussenvorm” zijn van viskeuze vloeistoffen, zoals water, en elastische vaste stoffen, zoals rubber. Belangrijke voorbeelden van deze niet-Newtonse vloeistoffen zijn polymeeroplossingen en smelten.

Deze vloeistoffen spelen een centrale rol in de industrie: in de kunststofindustrie bij de productie en verwerking van sterke vezels en bij spuitgietprocessen; in de olie-industrie waar vrijwel alle vloeistoffen die gebruikt worden voor het boren naar olie en gas niet-Newtons zijn en waar niet-Newtonse smeermiddelen ontwikkeld worden.

Al naar gelang de voorkeur van de student kan binnen ieder van deze specialisatierichtingen  gekozen worden uit experimenteel of numeriek werk. Het afstudeeronderzoek kan aansluiten bij het lopende onderzoek van de promovendi die in de sectie hun promotie onderzoek uitvoeren. Daarnaast kan een afstudeeronderzoek uitgevoerd worden in de research laboratoria van een groot aantal bedrijven zoals Shell, Corus (v.h. Hoogovens), Philips, Unilever, Océ-van der Grinten en Akzo-Nobel. Ook is afstuderen bij een aantal grote technologische instituten mogelijk zoals het Waterloopkundig Laboratorium. Wanneer een student geďnteresseerd is om afstuderen  op een stromingsleer onderwerp van eigen keuze dan is dat bespreekbaar.

Arbeidsperspectief.

Stromingen komen in vrijwel alle technische processen voor. Afstudeerders van de sectie vinden hun werkkring dan ook bij een breed scala aan industriële bedrijven, onderzoeksinstituten en ingenieursbureaus

Indeling hoofdvakstudie:

Onderdelen Stp
Verplichte vakken 15
Keuzevakken   17 
Stage   10 
Afstudeerproject (plus voordracht) 42 
Totaal 84

Voor meer informatie over het afstuderen en over de sectie in het algemeen wordt verwezen naar de informatie voor studenten op de homepage van de sectie:
http://www-ah.wbmt.tudelft.nl/education.html 

Vanaf deze pagina kan ook de studiegids worden gedownload. Daarin staat verdere informatie over het afstuderen binnen de sectie, zoals afstudeeropdrachten en de diverse mogelijkheden voor keuzevakken.

 Studenten worden uitgenodigd eens binnen te lopen bij het dispuut van de sectie 'Panta Rhei'. Het dispuut is te vinden op kamer 35, 1e verdieping, Laboratorium voor Aëro- en Hydrodynamica, Leeghwaterstraat 21, tel. 015-2782873 of 2782904). Hier is ook de brochure te verkrijgen met beschrijvingen van het lopende onderzoek en met mogelijke afstudeeropdrachten.

Verplichte vakken en oefeningen:

Vakcode Vaknaam

College-uren

Stp.

wb1421A Reologie 0/0/2/2

2

wb1422ATU Voortgezette stromingsleer A (* indien al niet in 3e jaar opgevoerd) 2/2/0/0

4 *)

wb1422BTU Numerieke simulatie van stromingen 0/0/2/2

3

wb1424ATU Turbulentie A 0/0/2/2

4

wb4300A Apparatuur voor stof- en warmteoverdracht 4/0/0/0

2