Pijl.gif (125 bytes) Energievoorziening

Hoogleraren: Spliethoff, prof.dr.-ing. H., prof. ir. J.P. van Buijtenen, prof. dr. ing. K.R.G. Hein, prof. dr ir A.H.M. Verkooijen.

Beschrijving van de specialisatie:

Energie .... de vaak zo onzichtbare motor van onze samenleving. Of het nu de klassieke grote elektriciteitscentrale, de moderne warmte/kracht centrale, de windmolen of de brandstofcel is, de werktuigbouwer heeft er iets mee!

Het hele gebied van de omzettingen van de z.g. primaire energie in de gebruiksgerede vorm als elektriciteit of warmte behoort tot de interesse van de specialisatie. Natuurlijk zijn er accenten. Deze komen globaal overeen met de activiteiten die door de vier afstudeerhoogleraren worden bestreken, de richtingen GT, BC, ES en GE.

In de boven aangegeven volgorde neemt prof. van Buijtenen de Gasturbine voor zijn rekening. Deze thermische machine waarin de energie in de heetgasstroming direct in arbeid wordt omgezet, is dank zij de technische ontwikkelingen sterk in opkomst. Door combinatie met een stoomkringloop kunnen zeer efficiënte installaties worden gerealiseerd. Daarnaast is de gasturbine de motor bij uitstek voor de vliegtuigvoortstuwing. In Nederland neemt zowel het gebruik van gasturbines als de industriële bedrijvigheid in systeemontwerp, fabricage, onderhoud en reparatie sterk toe.

De richting van prof. Hein, de Brandstof conversie, omvat de omzettingsprocessen van de chemisch gebonden energie in de brandstof naar warmte of een gebruiksvriendelijker stookgas: de verbranding en de vergassing. Daarbij kan worden uitgegaan van fossiele brandstoffen of biomassa. De zorg voor het milieu neemt hand over hand toe en daarin schuilt de motivatie voor het hedendaagse verbrandings- en vergassingsonderzoek. De toepassing van biomassa heeft uit oogpunt van de beperking van de CO2 -uitstoot veel belangstelling. Dit is de reden van de omvangrijke experimentele onderzoekingen in de geavanceerde vergasser van het laboratorium.

Het verstandig omspringen met energiebronnen, maar nog meer het nastreven van optimale resultaten bij de omzettingen in complexe processen is de activiteit in de richting Energiesystemen van prof. Spliethoff. Op basis van thermodynamische analyses met de ontwikkelde computerprogramma's kunnen voorgestelde systemen worden getoetst op hun potentiële prestaties. Niet alleen naar de productie van elektriciteit en warmte wordt gekeken maar ook naar de toepassing daarvan t.b.v. industriële of andere doeleinden. De betekenis van duurzame en alternatieve energiebronnen wordt hierbij voortdurend afgewogen.

Een andere mogelijkheid is te kiezen voor de richting Grootschalige Energievoorzieningsystemen van prof. Verkooijen. Hier wordt vooral gekeken naar de toepasbaarheid van concepten in de grootschalige opwekking van elektriciteit. Efficiencyverbeteringen, milieueffecten, kostprijsreductie en bedrijfszekerheid zijn hier de thema's.

De geschiktheid van kolen, aardgas of andere primaire energiebronnen in relatie tot het conversieproces kunnen worden nagegaan. Ook kernenergie krijgt daarin de nodige aandacht; nieuwe concepten op dit gebied staan in de belangstelling.

De verplichte vakken voor deze richtingen hebben een grote mate van overeenkomst. Dit maakt het mogelijk de uiteindelijke keuze voor een afstudeerrichting nog even uit te stellen tot na een oriënterende kennismakingsperiode.

Een belangrijk aspect is dat de studie altijd is gericht op verdieping van het inzicht in de thermodynamica en de vaardigheid kennis daarvan toe te passen. Daarnaast behoren stromingstechnische, materiaal- en/of sterktetechnische colleges en vakken omtrent modelvorming, organisatie en maatschappij tot het vaste pakket. Een aanvulling met keuzevakken, binnen de vormeisen van de studierichting Werktuigbouwkunde, en aangevuld volgens de keuzevakkenlijst moet in overeenstemming met de docent worden vastgesteld.

De eindopdrachten hebben doorgaans betrekking op één van de gekozen gebieden; er wordt naar gestreefd ze te baseren op onderwerpen uit zowel de industrie dan wel het onderzoekprogramma van de sectie.

Een principiële mogelijkheid bestaat ook af te studeren op het gebied van de dieselmotoren, in het bijzonder de toepassing ervan als arbeidsmachine in de energievoorziening. Voor deze variant dient men contact op te nemen met prof.ir. D. Stapersma van de vakgroep Maritieme Dieselmotoren.

Link door naar het vakkenprogramma Energievoorziening