Pijl.gif (125 bytes) Optimalisatie van constructies en numerieke mechanica

Hoogleraar: prof.dr.ir. A. van Keulen

Beschrijving van de specialisatie:

Het vakgebied "Structural Optimization & Computational Mechanics" beoogt een brug te slaan tussen de (numerieke) mechanica enerzijds en het ontwerpen en optimaliseren anderzijds. Dit jonge vakgebied maakt het mogelijk om te komen tot zeer geavanceerde ontwerpen die voorheen ondenkbaar waren doordat het ontwerpproces te complex en kostbaar was. Toepassingsvoorbeelden waaraan gedacht kan worden zijn ultralichte constructies, "smart structures", biomedische toepassingen en toepassingen van composietmaterialen.
Het vakgebied ontleent zijn potentie aan het combineren en integreren van moderne optimalisatie- en simulatietechnieken. Voor de meeste praktische toepassingen is het noodzakelijk dat meerdere disciplines worden betrokken in het ontwerp- en optimalisatieproces. De interactie met andere disciplines vormt dan ook een belangrijk aandachtspunt. 

Afstuderen en Onderzoek:

Het onderzoek richt zich op de verdere ontwikkeling van efficiënte en krachtige numerieke methoden voor de analyse van constructies in de algemene zin van het woord. Hierbij kan gedacht worden aan de simulatie van composietconstructies, maar ook de analyse van biomechanische constructies vormt thans een speerpunt. Als rode draad loopt door al deze ontwikkelingen de toepassing binnen ontwerp- en optimalisatieprocessen. Dit maakt dat efficiency, robuustheid en gevoeligheidsanalyses belangrijke aspecten zijn. Vrijwel altijd vereisen deze ontwikkelingen dat wordt teruggegrepen op de fundamenten van de werktuigbouw. De combinatie met en de ontwikkeling van optimalisatietechnieken vormt een tweede pijler van het onderzoek. Het afstudeerwerk zal worden uitgevoerd in het kader van het lopende onderzoek in de groep of in samenwerking met de industrie. In het laatste geval kan doorgaans worden gekozen om het afstudeerwerk uit te voeren bij het bedrijf of bij de TU. De aard van het afstudeerwerk kan zowel theoretische, numerieke, experimentele maar ook toepassingsgerichte aspecten met zich meebrengen. Waar het hoofdaccent ligt zal voornamelijk van de student afhangen. De keuze van de vakken in de specialisatiefase is vooral gericht op het verdiepen en verbreden van de fundamentele kennis van de werktuigbouw en de (numerieke) wiskunde. Voor de meest actuele informatie wordt verwezen naar de web-pagina's van de groep. Zie: http://www-tm.wbmt.tudelft.nl/~wbtmavk

Verplichte vakken

Vakcode Vaknaam

College-uren

Stp.

wb1400 Plasticiteitstheorie  0/0/2/2 2
wb1405A Stabiliteit van dunwandige constructies  0/0/4/2 3
wb1409 Elasticiteitstheorie  2/2/0/0 2
wb1410 Continuümmechanica  0/0/4/2 3
wb1430A Inleiding vezelversterkte kunststoffen A  2/2/0/0 2
wb1430B Vezelversterkte kunststoffen v.c.  0/0/4/4 4
wb1440 Optimalisatie I   2
wb1441 Optimalisatie II   2
wi3031 Niet-lineaire optimalisering 4