Vakcode: wbp320
Vaknaam: Practicum Mechatronica

Practicum is vervallen. Zie Project Mechatronica

Het betreft een Practicum
TUD studiepunten: 2
ECTS studiepunten: 3

Subfaculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): Seiffers, Ing. J.E.

Tel.: 015-2786893

Trefwoorden:
Het interdisciplinair leren denken bij het ontwerpen van mechatronische systemen d.m.v. een probleem gestuurde ontwerpopdracht. Dit practicum is gekoppeld aan wb3200.

Cursusjaar: 2 en 3
Quintaal: x/x/x/x/x
Coll.uren p/w: -
Andere uren: 16 dagdelen
Toetsvorm: Eindopdracht
Tentamenperiode: -
(zie jaarindeling)

Voorkennis: zie opmerkingen
Wordt vervolgd door: -
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
Vanuit een probleemstelling wordt van de student verwacht een ontwerp te maken en te realiseren.
De proeven die hiervoor worden gedaan zijn zodanig samengesteld dat een optimale integratie van de verschillende vakgebieden wordt verkregen. Alle bijzonderheden die bij regelsystemen ter sprake komen worden belicht. Het Mechatronische aspect komt tot uiting in de vorm van een ontwerpopdracht. Met alle, tijdens de proeven, opgedane kennis moet een optimale constructie worden bedacht, waarbij afwegingen moeten worden gemaakt welke sensoren c.q. actuatoren in de constructie moet worden opgenomen en hoe deze geVntegreerd moeten worden in zowel de constructie als het regelproces. Verder wordt uiteraard gekeken naar de verschillende meetmethodes, systematische- en toevallige fouten, nauwkeurigheid. De volgende onderwerpen komen dan ook in het practicum aan bod:
  • Bestuderen van het mechanisch dynamisch proces. Verschillende processen worden bekeken en de verschillende regelalgoritme's die daarbij horen.
  • Bestuderen van verschillende sensoren. Lezen van de specificaties van de sensoren, zodat het meetsignaal goed kan worden geïnterpreteerd en de juiste sensor kan worden gekozen voor een bepaald probleem.
  • Signaalconditionering. De reden van signaalconditionering worden uitgebreid behandeld.
  • Bemonsteringstheorema. Wanneer men analoge signalen gaat bemonsteren krijgt men te maken met het aliasing effect, wanneer men geen rekening houdt men de juiste bemonsteringsfrequentie. Proeven dienen dit verschijnsel duidelijk te maken.
  • Filters. Meten aan een filter, berekenen en meten van de frequentiekarakteristiek. Amplitude- en fasekarakteristieken dienen zelf bepaald te kunnen worden. Tevens de rol van filters bij bemonsteren wordt hier nog eens benadrukt.
  • Actuator. Het gedrag van actuatoren. {koppel-toerenkromme / dynamisch gedrag}
  • Storing. Hoe ontstaan stoorsignalen en hoe kan dit onderdrukt worden.
  • Synchronisatie. Synchronisatie binnen een regelproces.
College materiaal:
Handleiding (college dictaten mechatronica)
Referenties vanuit de literatuur:
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
  • - 160% 1e en 2e jaar totaal, waarvan Pascal college en practicum (in130 + in 130P) moeten zijn gevolgd voordat aan het practicum mag worden deelgenomen.
  • - Inschrijven geschiedt 1 keer per jaar in de maand augustus.
Doel:
De student vertrouwd te maken met de verschillende vakgebieden die zij tegen zullen komen wanneer ze daadwerkelijk mechatronisch gaan ontwerpen.
Computer gebruik:
Gedurende het gehele practicum wordt er gebruik gemaakt van een computer. Deze wordt gebruikt voor data-acquisitie en het programmeren van diverse programma's in Pascal.
Practicum:
Het practicum wordt uitgevoerd in groepjes van twee. Gedurende het gehele practicum moet deze samenstelling gelijk blijven.
Ontwerp component:
Er dient een transportmiddel ontworpen te worden en tevens moet deze gebouwd worden.
Het gebouwde transportmiddel moet functioneren en samenwerken met een bestaande robot.
Percentage ontwerponderwijs: 100%