Vakcode: wb3406B
Vaknaam: Transporttechniek en hijswerktuigen

Homepage docent

Het betreft een college
TUD studiepunten: 2,5
ECTS studiepunten: 4

Subfaculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): dr.ir. A.W.Gerstel en Ir.W.v.d. Bos

Tel.: 015-2786706

Trefwoorden:
containerterminals - containerkranen - grijpers en grijperkranen - ontwerpfilosofie - hijsen en katrijden - dynamisch gedrag - optimalisering - giekkranen - hijsaandrijving - constructieve uitvoering - zwenkwerken - kabels - kokerliggerkranen - ontwerpnormen - knik - wind - rail-wiel concept

Cursusjaar: 4
Periode
: 0/0/2/2
Coll.uren p/w: 2
Andere uren: 2
Toetsvorm: mondeling
Tentamenperiode: 2,
4, 5 op afspraak
(zie jaarindeling)

Voorkennis: wb1308, wb1309, wb3300, wb5407 wi232wb,
Wordt vervolgd door: wb3412   Voorts hoofdvak in de eindfase van de studie
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
Beknopte behandeling container- en stortgoedterminals, filosofie van de mainportgedachte. Functionele, operationele en werktuigkundige eisen aan overslagkranen voor containers en bulkgoed. Specificatie van kraanspel en overslacapaciteit.
Ontwerp van de kraan op hoofdlijnen, bespreking van maatstaven ter beoordeling van het ontwerp. Typen klap- en brugliggers, bespreking constructieve aspecten. Behandeling van diverse concepten voor hijsen en katrijden, loop van de kabels bij container- en grijperkranen. Krachten in de kabels en de kraanconstructie. Benodigd aandrijfvermogen, verliezen en energetisch rendement.
Dynamisch gedrag van de kraanconstructie tijdens hijsen en katrijden, relatie met normvoorschriften, maatregelen om lastslingeren te onderdrukken, (on)mogelijkheden voor het positioneren van de last met name containers. Optimalisering van de ophanging van de uithouder boven het schip. Nadere beschouwing van grijpers, operationele aspecten, detaillering hijsen en grijpersluiten, verschillende typen grijpers, analyse van het krachtenspel in de grijper. Aandrijving met twee motoren en een planetenoverbrenging. Giekkranen, behandeling van zwenken en vluchtverstellen, concepten van kabelloop en giekafmetingen ten behoeve van een horizontale lastweg, kinematische versus krachtenanalyse
, hijs- en zwenkwerk, constructieve verbinding van de kraanelementen. Berekening en constructieve vormgeving van kokerliggers, toepassing van kokers in bovenloopkranen. Soorten kabels, eigenschappen, fabricage, toepassing in hijswerktuigen. Wind, begripsvorming, karakteristieken voor Nederland met name de zeekust, windsnelheidsvariaties, statische belasting en periodieke aanstoting van werktuigcomponenten, trillingen, constructieve remedie hiertegen, relatie met normvoorschriften. Behandeling van de normen voor het ontwerpen van kranen; kraangroepen, lastspectra, gebruiksklasse, kerfgroepen en toelaatbare spanningen, vermoeiing. Schetsen van goede en slechte lasconstructies. Knik van constructieonderdelen. Afleiden in feite spreiden van de hoofdbelasting uit de kraan naar de ondergrond. Behandeling van het totaalconcept bestaande uit bogiestellen, kraanrijdwielen, rail-wiel contact, krachten in de rail en elastische ondersteuning van de rail door de (stijve) ondergrond.

Elk cursusjaar wordt een selectie van onderwerpen gemaakt.
College materiaal:
  • collegedictaat van A.W.Gerstel: "Transporttechniek, schets- en aantekeningenboek", code: *0876wb3406e*, 1997
  • aanvullingen bij dit dictaat
Referenties vanuit de literatuur:
  • "Cranes, design, practice and maintenance";  Ing.J.Verschoof; ISBN 1-86058 130 7
  • "Grundlagen der Foerdertechnik"; G. Pajer e.a.; ISBN 3-341 00647 8
  • "Foerdern und Heben"; vaktijdschrift 
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
V
oor de hoofdvakstudenten "Transporttechniek" behoren de onderwerpen van de instructies tot de tentamenstof
Doel:
ontwikkelen van vaardigheden voor het ontwerpen op academisch niveau van werktuigen voor de behandeling van goederen
Computer gebruik:
  • eindige elementen methode (ansys)
  • spreadsheets
Practicum:
Berekeningen aan een wandkraan en een kokerligger. Alleen voor hoofdvakstudenten Transporttechniek
Ontwerp component:
het vak is een voorbereiding op de individuele opdrachten in de eindstudie
Percentage ontwerponderwijs:
100%