D e   s t u d i e a d v i s e u r

 

De studie­adviseur is de persoon waar je naar toe kunt gaan met vragen en problemen over de studie of over zaken die van invloed zijn op het studeren. De studie­adviseur functioneert dus als ombudsman en vertrouwensman voor studenten.

Hij is vrij van onderwijstaken en kan zich dus geheel inzetten om individuele studenten raad te geven en hen te helpen bij het verminderen of elimineren van factoren die een goede voortgang van de studie kunnen belemmeren. Daarnaast heeft hij als adviseur zitting in een groot aantal commissies en heeft hij veel contact met docenten, zodat hij goed op de hoogte is van alle zaken die bij WbMT spelen. Daarbij signaleert hij ook welke factoren in en rond het onderwijsprogramma en examenprogramma eventueel belemmerend werken op de studie. Tenslotte heeft hij ook contact met andere studieadviseurs en welzijnswerkers binnen de TU en daar buiten, zodat hij ook op de hoogte is van algemene ontwikkelingen. In de praktijk krijgt de studie­adviseur te maken met zeer uiteenlopende vragen en problemen, bijvoorbeeld:

bullet

heb ik wel de juiste studie gekozen;

bullet

hoe komt het dat ik zoveel onvoldoendes haal;

bullet

hoe kan ik mijn studie het beste plannen;

bullet

hoe zit die regeling in elkaar;

bullet

ik kan me niet concentreren;

bullet

ik voel mij benadeeld door een docent.

Het spreekt vanzelf dat tijdens een gesprek met de studie­adviseur nogal eens persoonlijke omstandigheden ter sprake komen. De student kan er verzekerd van zijn dat deze op de meest vertrouwelijke wijze worden behandeld en slechts op uitdrukkelijk verzoek van de student zelf worden aangevoerd als bijzondere, voor de student nadelige omstandigheid, waarmee rekening kan worden gehouden bij de toepassing van TU­ of faculteitsregelingen. Als de studie-adviseur er aanleiding toe ziet kan hij ten gunste van een student adviseren aan instanties die beslissen over individuele studenten, zoals de examencommissie of het faculteitsbestuur. Waar nodig treedt de studie­adviseur ook op als trait d'union van de faculteit met de welzijnswerkers op centraal TU niveau: studentendecanen, -psychologen en -artsen.

De mate waarin de studie­adviseur aandacht en tijd besteedt aan een student, hangt sterk af van de student zelf. De studie­adviseur volgt wel de studievoortgang van de meeste studenten, en roept zo nodig studenten op, maar adviseert studenten toch om eigener beweging kontakt op te nemen zodra zich een vraag of probleem voordoet. Wachten betekent dat problemen groter worden en dat studietijd verloren gaat.

Enkele handige tips over het oplossen van studieproblemen zijn te vinden bij de Universiteit van Leiden.

Op hiernavolgende pagina is te zien wie de studie-adviseurs zijn, wat hun specialisaties zijn en hoe ze zijn te bereiken.

 

  H e t   s t u d i e - a d v i e s

 

Aan het einde van elk cursusjaar brengt de opleiding een (niet-bindend) studie-advies uit aan 1e jaars studenten over een al dan niet zinvolle voortzetting van de studie. In het schema op de volgende pagina is te zien hoe de generaties het er qua advisering hebben afgebracht.

Terug naar Homepage Onderwijs