laatst gewijzigd 11/04/2002

Vakcode: wb4411 
Vaknaam: Koudetechniek B

Het betreft een College
TUD studiepunten: 2
ECTS studiepunten: 3

Subfaculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): Machielsen, ing. C.H.M.

Tel.: 015-27 85362

Trefwoorden:
Toepassingen van de koudetechniek. Koelen en vriezen van produkten, ontdooiprocessen, apparatuur, opslag van gekoelde en bevroren produkten, klimaatregeling in koelhuizen, isolatie van wanden en apparatuur, veiligheidsaspekten, opslag van vloeibaar aardgas.

Cursusjaar: 4
Periode
: 2/2/0/0
Coll.uren p/w: 2
Andere uren: -
Toetsvorm: mondeling
Tentamenperiode: op afspraak
(zie jaarindeling)

Voorkennis: -
Wordt vervolgd door: -
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
  • Inleiding en afbakening gebied.
  • Afkoelen en bevriezen van produkten (berekenen koel- en vriestijden, temperatuurverloop, vochttransport).
  • Apparatuur (koel- en vriestunnels, plaatvriezers, systemen voor speciale produkten, ontwerp).
  • Ontdooien van produkten (met vloeistof, gas of stoom, straling, elektriciteit, o.a. microgolven).
  • Koudeopslag (gebouwkonstrukties, deuren, transportsystemen, luchtcirculatie, en -ventilatie, gemodificeerde atmosfeer, koelcapaciteit, luchtvochtigheid, veiligheidsaspekten).
  • Isolatie (eigenschappen isolatiematerialen, warmte- en vochttransport in wanden, konstruktieve aspekten).
  • Regeling (van luchttemperatuur, vochtigheid, samenstelling bewaaratmosfeer, druk).
  • Vloeibaar aardgas (processen voor de produktie, opslag en gebruik) .
  • Veiligheidsaspekten (m.b.t. personen, produkten en de omgeving).
College materiaal:
Stolk, A.L., "Gebruik van Koude", Collegedictaat.
Referenties vanuit de literatuur:
Cleland, A.C., "Food refrigeration processes; analysis, design and simulation". Elsevier Applied Science, London/New York, 1990.
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
Doel:
Computer gebruik:
Practicum:
Ontwerp component:
Percentage ontwerponderwijs: -