laatst gewijzigd: 19.05.2003

Vakcode: wb1113mt

Vaknaam: Dynamica A (DIP)

Zie ook BLACKBOARD

Het betreft een college

ECTS studiepunten: 3

Faculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek

Docent(en): ir. G. Wisse

Tel.:  015-27 82702

Trefwoorden:

kinematica, dynamica

Cursusjaar:

Bsc 2e jaar

Cursustaal:

Nederlands

Semester:

1A

Coll.uren p/w:

4

Andere uren:

 

Toetsvorm:

Schriftelijk tentamen

Tentamenperiode:

1A, 1B

(zie jaarindeling)

 

Voorkennis (vakcodes): VWO, wb1111mt, wb1112mt

Wordt vervolgd door (vakcodes):

Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:

Dynamica behandelt de grondslagen van de bewegingsleer. Het doel is de kennis, het inzicht en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om verantwoorde voorspellingen te doen over de snelheid en versnellingen van lichamen en de daarbij optredende krachten.

Kinematica van deeltjes. Snelheid, versnelling, de rechtlijnige en kromlijnige bewegingen, coördinatenstelsels, relatieve beweging, gekoppelde beweging.

Dynamica van deeltjes. De wetten van Newton, arbeid en energie, impuls en impulsmoment, volledig elastische/plastische botsing.

Dynamica van systemen van deeltjes. De gegeneraliseerde wet van Newton, massamiddelpunt, kinetische energie, impuls en impulsmoment.

Vlakke kinematica van onvervormbare lichamen. Rechtlijnige en kromlijnige translatie, rotatie om vast punt, algemene beweging, absolute en relatieve beweging, momentaan draaipunt.

Vlakke dynamica van onvervormbare lichamen. Translatie, rotatie om vast punt en algemene beweging, arbeid en energie, impuls en impulsmoment, zuiver rollen en slippen, statische en dynamische wrijvingscoëfficiënt.

College materiaal:

  • J.L. Meriam & L.G. Kraige: Engineering Mechanics, Dynamics, Volume 2 (Fifth SI Edition) John Wiley & Sons, Inc.; ISBN 0-471-26606-x
  • Russell C. Hibbeler: Mechanica voor technici, Dynamica, Academic Service,                    ISBN 90-395-0399-0

Referenties vanuit de literatuur: Geen

Opmerkingen (specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):

Verplicht: Computer Ondersteunde Zelfstudie (COZ)

Deelname aan de tentamens, voor zover direct aansluitend op de blokperioden waarin de desbetreffende vakken worden gedoceerd, is alleen toegestaan aan studenten die voor elke willekeurige groep van vier opeenvolgende blokken van COZ-opgaven ten minste 30% van het totaal aantal te behalen punten hebben gescoord, en voorts over alle blokken van COZ-opgaven gemiddeld ten minste 40% hebben gescoord. De verplichte COZ-score geldt alleen voor eerstejaars studenten, en dan alleen voor het tentamen direct aansluitend op het college.

Leerdoelen:

De student kan verantwoorde voorspellingen doen over de snelheid en versnellingen van lichamen en de daarbij optredende krachten

Computer gebruik:

Verplicht: Computer Ondersteunde Zelfstudie (COZ)

Practicum: Geen

Ontwerp component: Geen

Percentage ontwerponderwijs: -