laatst gewijzigd: 18/07/2003

Vakcode: wb3422-03

Vaknaam: Ontwerpen van Transportwerktuigen

Het betreft een College

ECTS studiepunten: 5

Faculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek

Sectie Transporttechniek

Docent(en):  ir. K.F. Drenth, dr.ir. A.J. Klein Breteler

Tel.:  015-27 86718 / 83130

Trefwoorden:

Ontwerp van transportwerktuigen. Ontwerp- en gebruiksnormen. Analyse van bewegingen. Mechanismen in werktuigen. Dimensionering aandrijving. Statische en dynamische analyse.

Cursusjaar:

MSc 1st year

Cursustaal:

Engels

Semester:

2A / 2B

Coll.uren p/w:

 

Andere uren:

 

Toetsvorm:

Schriftelijk tentamen

Tentamenperiode:

2B / Augustus

(zie jaarindeling)

 

Voorkennis (vakcodes):

wb3420-03

Wordt vervolgd door (vakcodes):

     

Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:

Ontwerpsystematiek: soorten transportwerktuigen; richtlijnen; functionele analyse; morfologisch overzicht; multi-criteria analyse. Aandrijvingen: vaststellen motorvermogen; type motor en transmissie; toepassing op typische transportbewegingen (rijden, hijsen, rollen, bandaandrijving); weerstand als gevolg van wrijving, afrollen, wind. Kraanconfiguraties: gangbare typen kranen, stackers, enz. Werkcyclus, werkbereik, verplaatsingsfuncties; kabelloopsystemen; rendement, slijtage, veiligheid; grijpers, spreaders. Kinematica en mechanismen: overdragen van bewegingen en krachten; vrijheidsgraad, momentane pool, virtuele arbeid, kinematische overdrachtsfuncties; toepassingen transportwerktuigen en voorbeelden daarvan. Dimensionering van transportwerktuigen: berekening basisstructuur (profielen, lagers, wielen, contramassa); toelaatbare spanning; invloed van lasverbindingen; kraannormen, lastfactor, gebruiksklasse; CE markering; machinerichtlijn. Ontwerp van dragende delen: overdracht van krachten in grote constructiedelen; vakwerkliggers en kokerliggers; berekening van belastingen en vervormingen; hulpmiddelen voor berekeningen (FEM-Ansys); normen. Dynamica en trillingen: natrillen na botsing en na stop; positioneringsnauwkeurigheid; eenvoudige beschouwingen met massa-veersystemen; modelvorming; hulpmiddelen voor berekeningen (Runmec, Ansys, Adams). Cases

College materiaal:

  •      

Referenties vanuit de literatuur:

  •      

Opmerkingen (specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):

     

Leerdoelen:

Het verkrijgen van inzicht op hoofdlijnen en in karakteristieke knelpunten van het ontwerpen van een transportwerktuig of -systeem, en het daardoor in een vroeg stadium van het ontwerpproces kunnen inschatten of een concept technisch haalbaar is.

Computer gebruik:

     

Practicum:

     

Ontwerp component:

Door de deelnemers wordt groepsgewijs gewerkt aan een conceptontwerp. Het onderwerp hiervoor wordt tijdens de eerste colleges vastgesteld. Aan het eind van de cursus worden de ontwerpen gepresenteerd en geevalueerd.     

Percentage ontwerponderwijs:  100%