Faculteit 3mE  

 

 
 

 

Delft, 18 juli 2006 (gecorrigeerd op 17 aug. 2006)

Geachte student,

Deze brief heeft tot doel je op de hoogte te stellen van een aantal praktische zaken die van belang zijn voor het aanstaande studiejaar.

START STUDIEJAAR

Op 4 september a.s. begint het academisch jaar 2006-2007.

STUDIEGIDSEN EN ROOSTERS

De studiegidsen in agendaformaat zullen medio augustus in hardcopy beschikbaar zijn bij het ServicePunt van de faculteit 3mE.

Door vroege deadlines heeft een aantal faculteiten (waaronder 3mE) besloten de vak- en projectbeschrijvingen niet in de hardcopy-gidsen op te nemen, maar aan te bieden in een omgeving van digitale studiegidsen op www.sis.tudelft.nl

De college- en projectroosters zullen eveneens rond half augustus beschikbaar zijn. In grote lijnen zullen deze niet anders zijn dan die van het afgelopen cursusjaar, m.u.v. de roosters van Wb2 en MT2. Deze vind je v.w.b. de colleges hieronder:

Medio augustus zullen alle roosters, ook die van de projecten, te vinden zijn op http://campus.3me.tudelft.nl - kopje roosters.

ONDERWIJSPROGRAMMA / AANMELDING PROJECTEN

Het 2e studiejaar van de BSc’s Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek ziet er voor 2006-2007 als volgt uit: 

De hierin opgenomen projecten en de bijbehorende ingangseisen zijn t.o.v. die van voorafgaande cursusjaren gewijzigd. Je vindt de ingangseisen ook achter bovengenoemde verwijzingen.

Het project Mechanisch Ontwerp (wbp524) komt niet meer voor in het programma 2006-2007. Dit project zal het komend jaar nog 2 x worden aangeboden voor studenten van de generaties 2004 en ouder.

Studenten die de 2e jaars Wb-projecten Mechatronica (wbtp209) en Energie (wbtp210) uit het 2e jaars programma 2005-2006 nog moeten doen, worden verwezen naar de equivalente projecten Mechatronica (wbtp211) en Energie (wbtp212).

Het 3e studiejaar van de BSc’s Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek kent geen wijzigingen t.o.v. het vorige studiejaar. 

Aanmelden voor de projecten verloopt via TAS, www.tas.tudelft.nl en kan tot 21 augustus a.s. In de week van 28 augustus krijgen studenten bericht over hun toelating.

Aanmelden heeft pas zin als je aan de ingangseisen voldoet. Het kan zijn dat je nu nog niet aan deze eisen voldoet, maar na de herkansingstentamens in augustus dat wel denkt te doen. Meld je in dat geval wel aan!

OVERGANGSREGELING

Er is een overgangsregeling beschikbaar op:

http://www.ocp.tudelft.nl/wbmt/fac/Onderw2006/Overgangsregeling_BSc_WbMT_2004-2005.xls

Deze regeling voorziet in het afronden van het oude BSc-programma door het doen van nieuwe vakken/projecten, maar ook in een overstap naar het nieuwe Bachelor-programma 2005-2006.

Om over te stappen is het nodig dat je onderstaand formulier invult:

http://www.ocp.tudelft.nl/wbmt/fac/forms/Overstap_BScWbMT_2004_2005.doc

PROPEDEUSE EN BACHELOR EXAMENS

Op het moment dat je denkt (bijna) aan de slaagregels van het P- of BSc-examen te voldoen, meld je dan aan voor dit examen. Het examen betekent in dit verband een toetsing aan de slaagregels door de Examencommissie. De Examencommissie komt medio oktober bijeen. Aanmelding graag voor 26 september.

Het aanmeldformulier kun je vinden op http://campus.3me.tudelft.nl -Kopje Studentenzaken / Studentformulieren-

Het formulier moet getekend worden ingeleverd bij het ServicePunt 3mE, achter de portiersloge.

HERKANSINGSONDERWIJS

Aanstaand cursusjaar zal, als proef, voor 2e jaars studenten Wb en MT herkansingsonderwijs aangeboden worden voor een aantal 1e jaars struikelvakken. Doel hiervan is de studenten de kans te geven om het eerste semester van hun 2e studiejaar een aantal 1e jaars vakken te behalen, zodanig dat zij in het tweede semester in aanmerking kunnen komen voor deelname aan 2e jaars projecten.

Om in aanmerking te komen voor dit herkansingsonderwijs dient de student aan het einde van zijn 1e studiejaar minstens 30 EC van de propedeuse behaald te hebben.

Voor ieder vak wordt 2 uur per week instructie/college gegeven. De student is verplicht iedere week een aantal oefenopgaven te maken en deze in te leveren. Indien de 6 of 7 blokken van oefenopgaven gemiddeld met een 7 zijn afgerond, dan krijgt de student toestemming om deel te nemen aan een extra tentamen. Indien meer dan één keer de oefenopgaven niet ingeleverd worden, vervalt het recht op dit extra tentamen. Bij niet voldoen aan deze voorwaarden wordt de student verwijderd uit het oefensysteem.

In het 1e kwartaal wordt dit aangeboden voor:

  • wb4100, Thermodynamica: instructies op maandagochtend (3e en 4e uur), inleveren opgaven uiterlijk dinsdagavond 24.00 u, via web-oefensysteem, dat bij thermodynamica altijd al gebruikt wordt.

  • wb1115, Sterkteleer 1: instructies op woensdagochtend (3e en 4e uur), inleveren van COZ toetsen uiterlijk op donderdagavond 24.00 u.

Studenten die aan de deelname-eisen voldoen moeten zich zelf enrollen in deze Blackboard-courses.
Je vindt deze Courses het eenvoudigst door onder het tabblad "Courses" een search te doen naar wb1115H en/of wb4100H (let op: hoofdlettergevoelig).

Tijdens de eerste of tweede collegeweek word je geïnformeerd of je bent toegelaten tot het systeem. Je mag alleen meedoen als je 30 EC of meer hebt behaald. Als je niet bent toegelaten, dan kun je na het bericht van afwijzing contact opnemen met een van de studie-adviseurs om toe te lichten waarom je meent wel aanspraak te kunnen maken op toelating, of waarom vanwege bijzondere omstandigheden een uitzondering redelijk is.

In het 2e kwartaal wordt dit aangeboden voor:

  • wb2104, Inleiding modelvorming en regeltechniek: instructies op maandagochtend (3e en 4e uur), inleveren opgaven uiterlijk woensdagochtend 08.30 u, op papier (?) bij de docent.

  • wb1116, Dynamica A: instructies op woensdagochtend (3e en 4e uur), inleveren van COZ toetsen uiterlijk op donderdagavond 24.00 u.

  • wi1251wbmt, Analyse 2: instructies op vrijdagochtend (3e en 4e uur), inleveren van opgaven uiterlijk op maandagmiddag 13.00 u, op papier.

Aanmelding hiervoor t.z.t. na bericht hierover.

EXTRA AANBOD TENTAMENS/INSTRUCTIE ETC. AUGUSTUS

  • EXTRA TENTAMEN SYSTEEM- EN REGELTHEORIE 3 (WB2310)
    Op 23 augustus 2006, 14.00-17.00u, is er een eenmalige extra tentamenzitting voor dit vak. Aanmelden kan via TAS.
  • STUDIEGROEPEN STRUIKELVAKKEN WB2 EN WB3
    In augustus zullen er studiegroepen georganiseerd worden voor de hertentamens van de vakken Dynamica 2, Mechanica 3 en Thermodynamica 3 & hulp bij het afronden van Ansys practica. Er zullen PhD studenten aanwezig zijn om een overzicht van de stof te geven en tentamenvragen te behandelen.
     
    • Studiegroep gecombineerd voor de vakken Dynamica 2, Mechanica 3 en alle Ansys practica.
      Deze groep komt bijeen van 9:00-12:30 in de Pallas computerzaal op:
      Woensdag 9/8, Dinsdag 15/8, Donderdag 17/8, Maandag 21/8, Woensdag 23/8

    • Studiegroep Thermodynamica 3
      Deze groep komt bijeen van 9:00-12:30 in zaal E op:
      Maandag 14/8, Woensdag 16/8, Vrijdag 18/8, Donderdag 24/8

Ben je geïnteresseerd in deelname aan één of beide van deze studiegroepen? Neem dan contact op met één van onze studieadviseurs:

Teunie Eden                      015-2782176
Lourdes
Gallastegui             015-2786591
Jaap van der Zanden          015-2782996

Voorlopige aanmeldingen, met mogelijkheid tot afmelden als je de vakken de afgelopen periode gehaald blijkt te hebben, zijn mogelijk. Als je je al hebt aangemeld, kan je je tot uiterlijk een week voor de eerste bijeenkomst afmelden. Op die dag ontvang je een definitieve bevestiging.

  • EXTRA TENTAMEN DIFFERENTIAALVERGELIJKINGEN (WI2051WBMT)
    Op 18 augustus van 14-17 uur zal een extra tentamen Differentiaalvergelijkingen worden gehouden. Aanmelding via TAS.

ONLINE BESTELSYSTEEM DICTATEN

Vanaf 1 september zal de traditionele manier van dictaatverkoop in verschillende TU-winkels verleden tijd zijn.

De firma NextPrint (www.nextprint.nl) zal vanaf dat moment het al bij diverse hogescholen in gebruik zijnde online bestelsysteem NextStore uitrollen voor de gehele TU-Delft. Een pilot bij de faculteit TBM is succesvol geweest.

Studenten kunnen via een elektronische catalogus het gewenste dictaten of readers door online betaling bestellen en deze afgeleverd krijgen op het afhaalpunt van de voormalige Dictatenverkoop in het IO-gebouw  of desgewenst ook thuis.

Je kunt je nu registreren als gebruiker in NextStore op Blackboard, tabblad "MyStudentInfo", kopje "Readers" en al eventuele bestellingen doen. De 3mE-catalogus bevat op dit moment nog slechts enkele dictaten, maar zal de komende weken steeds verder gevuld raken.

Het bovenstaande geldt niet voor boeken; de verkoop daarvan blijft bij het oude, dus voor de meeste boeken is dat het verkooppunt van het Gezelschap Leeghwater.

LAST MINUTE WIJZIGINGEN IN ONDERWIJSPROGRAMMA'S

Wij proberen dergelijke wijzigingen natuurlijk te voorkomen, maar helaas komt het toch soms voor dat vakken op de valreep naar andere kwartalen verplaatst worden t.o.v. hoe ze in de studiegidsen zijn opgenomen.
Zo zal het voor Maritieme Masterstudenten verplichte vak wm0732MT, Recht voor Maritieme Techniek, niet in het eerste maar in het derde kwartaal worden gegeven.

Uitwisselingsprogramma Trondheim - Delft voor AANSTAANDE MSc studenten Maritieme Techniek die kiezen voor de variant DPO.

Onderstaande is een conceptregeling die nog besproken moet worden in de Opleidingscommissie en de Facultaire Studentenraad.

Gedurende het cursusjaar 2006-2007 nemen er voor het eerst MT masterstudenten deel aan het uitwisselingsprogramma Trondheim – Delft (Norwegian University of Science and Technology (NUST) – Delft University of Technology). Dit programma maakt het mogelijk dat studenten van de variant DPO (Design, Production and Operation) één semester van hun studie (1e helft van het 1e studiejaar van de masteropleiding) in Trondheim colleges volgen. Het 2e semester volgen deze studenten weer vakken aan de TU Delft, samen met hun Noorse collega studenten, die dan een half semester in Delft studeren. In het cursusjaar 2006-2007 volgen 3 Nederlandse studenten en 6 Noorse studenten, op vrijwillige basis, het gemeenschappelijke programma. Het hiertoe vernieuwde programma is voor alle vier specialisaties van de variant DPO beschreven in de bijlage bij dit memo.

Voordelen van het gemeenschappelijke programma zijn:

  • de studenten volgen colleges die het beste zijn wat de beide universiteiten te bieden hebben (De universiteit van Trondheim heeft één van de meest vooraanstaande opleidingen Maritieme Techniek in de wereld)

  • de studenten doen internationale ervaring op, die voor hun latere carrière, in een bij uitstek internationaal opererende bedrijfstak als de Maritieme Techniek, van grote betekenis kan zijn.

De extra kosten samenhangend met het uitwisselingsprogramma krijgen de studenten vergoed via een Erasmus beurs. Dit betreft reiskosten, evenals de hogere kosten voor levensonderhoud in Noorwegen. De studenten betalen geen collegegeld aan de gastuniversiteit, maar blijven ingeschreven als student aan de eigen universiteit. De gastuniversiteit regelt de huisvesting en een kennismakingsprogramma. Er is voorzien in een regeling die het mogelijk maakt om Delftse herkansingstentamens te doen tijdens het verblijf in Trondheim, als ook om Noorse tentamens te herkansen in Delft.

Vanaf het cursusjaar 2007-2008 wordt het gemeenschappelijke curriculum Trondheim – Delft volledig verzorgd. Voor de deelname van de studenten betekent dit:

Studenten die na 1 januari 2007 zo ver met hun bacheloropleiding gevorderd zijn, dat zij zich kunnen inschrijven als (pre-)masterstudent, volgen het gemeenschappelijke programma. Dit geldt dus voor alle studenten die na 1 januari 2007 een voortgang bereiken van propedeuse plus 100 EC van het tweede en derde bachelor studiejaar.

Studenten, die vóór 1 januari 2007 ingeschreven zijn als (pre-)masterstudent kunnen er voor kiezen óók het gemeenschappelijke programma te volgen. Indien deze studenten vóór 1 januari 2007 hun studieprogramma hebben vastgelegd volgens de huidige studiegids (en dit door de examencommissie is geaccordeerd), hoeven zij niet deel te nemen aan het uitwisselingsprogramma. NB Alleen studenten die aan deze twee voorwaarden (formeel ingeschreven als masterstudent en vakkenpakket vastgesteld volgens huidige studiegids) voldoen, kunnen hun volledige masteropleiding nog in Delft volgen. De reden hiervoor is dat met ingang van het cursusjaar 2007-2008 een aantal mastervakken niet meer in Delft verzorgd zullen worden (dit betreft dus vakken die in het vervolg door docenten van NUST gegeven worden).

Tot zover deze mededelingen.

Rest ons jullie een prettige vakantie en een goede voorbereiding op 2006-2007 te wensen.

Namens de Dienst O&S,
Ewoud
van Luik

T  
015 27 85 734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl

W 
http://campus.3me.tudelft.nl