Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\alg_images\tud-logo.jpg

Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\alg_images\nieuwsbrief.jpg
ONDERWIJS- EN STUDENTENZAKEN

  Faculteit Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\alg_images\3me_k.jpg

2013-03

  Homepage Onderwijs 3mE: onderwijsinfo.3me.tudelft.nl

 

 

 

 

VORIGE NIEUWSBRIEF

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

 VOLGENDE NIEUWSBRIEF

 

Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Bachelorstudenten Wb en MT
This News letter is intended for Bachelor students ME and MT

 

Delft, 23 oktober 2013

 

Beste student,

 

Bij voorbaat excuus voor deze late nieuwsbrief; het voornemen was echt er eerder mee te komen, maar de hectiek van de start van dit nieuwe studiejaar verhinderde dat, helaas!

 

In deze 3e Nieuwsbrief van 2013 komen de volgende onderwerpen aan bod:

 

WELKOM AAN ONZE 1E JAARS

NUMERUS FIXUS BACHELOR WERKTUIGBOUWKUNDE

BINDEND STUDIEADVIES GENERATIE 2012

EXTRA 2E EN 3E JAARS TENTAMENS

OVERGANGSREGELING OUDE BACHELOR <<==>> NIEUWE BACHELOR

WIJZIGING PROCEDURE AANMELDEN TENTAMENS M.I.V. HET 2E SEMESTER

2E EN 3E JAARS PROJECTEN EN DE AANMELDING

BESTE DOCENT VERKIEZING

AANPASSING CUM LAUDE REGELS PROPEDEUSE

GESLAAGD VOOR HET P-IN-1 EXAMEN

GESLAAGD VOOR HET BACHELOR-EXAMEN

AFLOOP 1E JAARS STAGE

STUDY ABROAD

RESULTATEN ENQUETE ONDERWIJS EN STUDENTENZAKEN 3ME

 

 

Als 1e jaars ontvang je deze nieuwsbrief voor de eerste keer. We willen je hiermee informeren over actuele zaken in het onderwijs van onze faculteit. Om je een indruk te geven hoe de generatie 2013 eruit ziet:

Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\2013-03\statistiekje.jpg

Met deze aantallen studeer je nu op de grootste faculteit van de TUD. Dat mag je best verder vertellen en/of wees er maar trots op..!

Vanzelfsprekend houden wij in de gaten hoe het met zoveel studenten in een eigenlijk te klein gebouw er aan toe gaat. Wij doen onze uiterste best om voor voldoende middelen en faciliteiten te zorgen, maar zien ons vaak beperkt in de mogelijkheden. Zo is een aantal werkcollegegroepen ondergebracht in ruimten die hiervoor provisorisch zijn ingericht en zien we ook dat hogerejaars studenten vaak geen ruimte hebben om bijvoorbeeld aan hun Eindproject te werken.
Toch gloort er nieuwe ruimte! In bouwdeel D-1, waar nu Maritieme Techniek nog is gehuisvest, komen 7 kleinere zalen, bijzonder geschikt voor de 1e jaars werkcolleges. Daar zijn wij heel gelukkig mee; de verwachting is dat ze in het 2e semester vol in gebruik zullen worden genomen.
Maritieme techniek verhuist dan van Bouwdeel D-1 naar de B-toren.

Omdat in het 2e kwartaal, naast de werkcolleges Sterkteleer ook een intensief stuk projectonderwijs in groepen plaatsvindt, ontkomen we er niet aan in dat kwartaal de stilteruimte in bouwdeel G-0 voor een aantal middagen hieraan op te offeren. In de weken 46 t/m 5 (m.u.v. de kerstvakantie) zal deze ruimte op dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag als onderwijsruimte moeten worden ingezet. Op alle andere dagdelen is deze ruimte stilteruimte.

Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\2013-03\3me_k.jpg
KLIK VOOR VERGROTING

 

Het heeft de pers al gehaald, het ministerie moet er nog een klap op geven, maar de bachelor Werktuigbouw-kunde gaat in 2014 te maken krijgen met een rem op de instroom, de zgn. Numerus Fixus. Niet meer (maar ook niet minder!) dan 600 1e jaars Werktuigbouwkunde zullen dan kunnen worden toegelaten via een Centrale Selectieprocedure.

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) voert dan een gewogen loting uit op basis van het gemiddelde VWO-cijfer. Dat laatste overigens onder voorbehoud, want mogelijk kunnen de selectiecriteria nog wijzigen.
Het mag duidelijk zijn dat de faculteit deze ingreep als een 'noodgreep' ziet, een maatregel die niet is ingegeven omdat de markt ons een halt toeroept, maar wordt veroorzaakt door het eenvoudige feit dat onze muren dreigen om te vallen, en - belangrijker nog - dat de kwaliteit van ons onderwijs in het geding zou komen.

Meer nieuws over de Numerus Fixus zal je ongetwijfeld via andere bronnen bereiken.

Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\2013-03\BSA2013.jpg

Het overzicht spreekt voor zich.

Het TU-gemiddelde positief advies ligt op 64%.
We zitten daar iets onder, maar we zijn toch tevreden met dit resultaat, zeker gezien het feit dat met de zwaardere 45 ECTS-norm min of meer toch een zelfde rendement is gehaald.

Dank voor jullie inzet!

 

 

Om rekening mee te houden: in oktober extra tentamens in Dynamica 2, Stromingsleer en Kansrekening & Statistiek. In januari 2014 een extra tentamen Materiaalkunde 2 (WB6201).
Ook alle 3e jaars majorvakken zullen in oktober extra getentamineerd worden.
Met deze extra tentamens ben je in staat om al vroeg dit jaar aan je bachelor verplichtingen te voldoen, zodat je reeds gestarte activiteiten in de master ook kunnen worden gevalideerd.

 

 

Met de invoering van het 1e studiejaar van het nieuwe Bachelor curriculum zal een aantal ouderejaars studenten te maken krijgen met de vraag of het verstandig is het spoor van afronding van het oude Bachelor programma te blijven volgen of om de overstap naar het nieuwe programma te maken. In de meeste gevallen zal afronding van de oude Propedeuse preferabel zijn, maar verderop in het programma kan dit kantelen en verdient een overstap naar het nieuwe 2e c.q. 3e jaar de voorkeur of is zelfs noodzakelijk.

De overgangsregeling laat zien hoe je de oude Propedeuse kunt afronden door de nog 2 x ingeroosterde oude tentamens van deze vakken te halen, of door overeenkomstige onderdelen van het nieuwe programma te halen. De tabel laat ook al zien hoe je kunt anticiperen op het doen van huidige 2e jaars onderdelen als je nu min of meer al zeker weet dat je eens zult moeten overstappen naar het nieuwe programma.

Het spreekt vanzelf dat een snel tempo het meest voordelig voor je is. Vertraging zal vrijwel altijd nadelig voor je zijn: een overstap zal vaak tot gevolg hebben dat een (iets) groter vak in de plaats is gekomen voor het oude vak.

De regeling moet nog worden uitgebreid met het nieuwe 3e jaar, daar vindt nog overleg over plaats.

 

Onze studieadviseurs zijn altijd bereid je te helpen met het maken van een goed keuze.

 

*** OVERGANGSREGELING ***

 

 

Vooruitlopend op een definitief bericht hierover, er is een nieuwe procedure voor aanmelding van tentamens in de maak, m.i.v. het 2e semester.

De essentie van de wijziging zit 'm in de mogelijkheid dat je na het verstrijken van de aanmeldingstermijn (die wijzigt niet, dan nog steeds tot 2 weken voor het tentamen aanmelden) je je via een digitaal tentamenloket tot 2 dagen voor het tentamen nog kunt aanmelden voor een tentamen. Daarbij wordt dan gekeken naar resterende capaciteit.

Op deze manier is het gedoe met overmachtbriefjes verleden tijd, want het spreekt voor zich dat na 2 dagen voor het tentamen geen overmacht meer kan worden aangedragen.

 

Houd de definitieve berichten van TU-centraal hierover in het oog!

 

Description: Description: H:\My Documents\Mijn documenten\000 COMMUNICATIE & NIEUWSBRIEVEN\Nieuwsbrieven\alg_images\top.jpg 2E EN 3E JAARS PROJECTEN EN DE AANMELDING

 

Aanmelding aan de 2e jaars projecten, Energie (wbtp212) en Mechatronica (wbtp211) in Q3 en Ontwerpen van Schepen (mtp2410) in Q2 (en Q3) en Organisatie van Scheepsbouw (mtp2411) in Q4, verliep tot nu toe in Osiris.

Omdat met de invoering van BSA45 de ingangseisen zijn komen te vervallen is aanmelding in Osiris niet meer nodig. Het volstaat nu om je voor deze projecten te enrollen in Blackboard. Het is wel van belang dat je dit op tijd doet, dus tot twee weken voor aanvang van het betreffende project.

 

Aanmelding voor het 3e jaars Bachelor Onderzoekproject (wbtp303) blijft wel in Osiris plaatsvinden. De ingangseisen hiervan zijn: De Propedeuse af en 40 ECTS van het 2e jaar hebben afgerond waaronder Kansrekening en Statistiek (wi2013).

 

 

Dit (wat gedateerde) bericht willen we de Maritieme studenten (en docenten) niet onthouden.

 

De beste docent verkiezing van het laatste kwartaal van het vorige studiejaar is als volgt:

 

Prof. Dr. Eddy Vandevoorde MT1

Dr. Ir. Arie Romeijn MT2

Dr. Ir. Peter Naaijen MT3

Klik op foto voor vergroting

 

 

Per abuis is in het reglement de door de Examencommissie goedgekeurde aanpassing van het reglement niet opgenomen: Per 1-9-2013 is de cum laudenorm van het vakgemiddelde voor de Propedeuse opgehoogd van een 7,5 naar een 8,0. De andere eis dat je P-in-1 gehaald moet hebben voor cum laude blijft van kracht.
Het is de laatste jaren trend dat P-in-1 steeds  meer en meer equivalent is aan cum laude. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn. In het Wb cohort 2012 zien we dat 77% van de P-in-1 groep cum laude slaagde, bij MT was dat 52%. Op het hele cohort valt het nog mee, namelijk 17% bij Wb en 13% bij MT. Schroeven we de norm naar 8,0 dan worden de percentages voor de P-in-1 groep 48% bij Wb en 17% bij MT. op het hele cohort 10% bij Wb en 4% bij MT. MT springt er dan wat negatief uit, maar dat kan ook andersom.

De cum laude regels voor de Bachelor worden niet aangepast. Hoewel het gemiddelde cijfer hier ook een 7,5 moet zijn, zien we dat hier een normaal percentage cum laude studenten de revue passeert (tussen 5 en 10%)

 

 

Bij Wb heeft 21,4% van de studenten die in 2012 aan de Propedeuse begonnen het P-examen in 1 jaar gehaald. Bij Maritieme Techniek is dat 25%. Dat zijn respectievelijk 110 en 23 studenten. We zijn hier blij mee, het is hoger dan we gewend zijn en we zitten hiermee TU-breed gezien in de middenmoot. We waren gewend de rijen te sluiten.

 

LIJST P-IN-1 GESLAAGDEN

 

Op zaterdag 23 november organiseert de TUD het P-in-1 evenement. Nader bericht hierover, ook over de diploma-uitreiking, wordt aan de geslaagden en hun ouders nog gestuurd.

 

 

Vanaf april 2013 tot heden zijn de volgende studenten geslaagd voor hun Bachelor-examen:

 

LIJST B GESLAAGDEN

 

Op dinsdag 12 november van 15-17 uur organiseert de faculteit de diploma-uitreiking, in het Auditorium van de Aula, gezien de aantallen! Bericht hierover is inmiddels naar de geslaagden gestuurd. Iedereen (!) van harte welkom!

 

 

Heb je het afgelopen jaar stage gelopen en je verslag nog niet ingeleverd? Doe dit dan voor de komende witte week in Oktober. Heb je het afgelopen jaar nog geen eerstejaars stage (WBTP116 of MT040-10) gedaan dan kun deze dit komend jaar nog afronden. Voor het aanmelden van de stage blijft de bestaande procedure bestaan, met als noot dat er geen fysieke openingsuren meer zijn. Aanmelding en goedkeuring van de stages zal per email (stagebureau-3me@tudelft.nl) worden afgehandeld. Mochten er onduidelijkheden zijn zal er individueel een afspraak worden gemaakt. Je hebt de mogelijkheid om het gehele studiejaar stage te lopen mits dit niet in conflict komt met de verplichte aanwezigheid van bepaalde vakken. Voor vragen en andere zaken kun je contact opnemen met het stage bureau via black board WBTP116 Bedrijfsstage (2012-2013) of MT040-10 Praktische stage (2012-2013) ) en stagebureau-3me@tudelft.nl

 

 

Heb je interesse om een deel van je studie in het buitenland te doen, maar heb je geen idee hoe je dat aanpakt? Laat je dan informeren tijdens de Study Abroad week van maandag 11 november 2013 tot vrijdag 15 november 2013 in de hal van de faculteit 3mE. Er is een informatiemarkt met daarbij gedurende de week verschillende activiteiten. Je kunt met al je vragen terecht of meer te weten komen over ervaringen van andere studenten. Klik hier voor het complete programma overzicht.

 

Onderwijs- en Studentenzaken van 3mE wil graag weten hoe studenten onze dienstverlening ervaren. Daarom hebben alle studenten in juni een uitnodiging gekregen om een enquête in te vullen. Hierin stonden vragen over het International Office, de studieadviseurs en de informatievoorziening. Dit was de tweede keer dat deze enquête werd uitgevoerd.

474 (16%) studenten hebben de enquête ingevuld. Over het algemeen ben je tevreden over O&S 3mE; de studieadviseurs scoren gemiddeld een 7,3, het International Office een 7,2 en je waardeert de informatievoorziening (deze nieuwsbrief en www.onderwijsinfo.3mE.tudelft.nl) gemiddeld met een 7,0. Dat betekent dat wij het in jouw ogen beter doen dan vorig jaar. Je bent met name beter te spreken over de dienstverlening van het International Office.

Als verbeterpunten noem je: wachttijd bij de studieadviseurs en International Office verkorten en www.onderwijsinfo.3mE.tudelft.nl overzichtelijker maken. Hier gaan wij de komende tijd aan werken.

We willen je bedanken voor het invullen van de vragenlijst! Aan het einde van dit collegejaar kun je deze enquête opnieuw verwachten.

Wil je hier meer over weten of heb je opmerkingen? Stuur dan een mailtje naar l.m.w.smits@tudelft.nl


Tot zover deze Nieuwsbrief.

Namens O&S 3mE,

Ewoud van Luik

T   015 27 85734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl