Vakcode: wbp523
Vaknaam: 2e jaars Ontwerpopdracht

Het betreft een practicum
TUD studiepunten: 7
ECTS studiepunten: 10

Faculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): Werff, Prof.dr.ir. K. van der, Maissan, A.Th. G., Daane, H., Plettenburg, ir. D.H., Stoutjesdijk, J.W., Visser, R., Overbeek, J.Th.G. van, Rongen, F.J.I.M. van

Tel.: 015-2786768/6944

Trefwoorden:
Ontwerpen, construeren, modelvorming, tekenen, cad, vervaardigen, presenteren.

Cursusjaar: 2
Dimester: x/x/x/x
Coll.uren p/w: 0
Andere uren: Variabel
Toetsvorm: zie opm.
Tentamenperiode: Variabel
(zie jaarindeling)

Voorkennis: wbp514, wb5102, wb2100, wb5103, mk1a
Wordt vervolgd door: -
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
  • De constructieopdracht omvat het toepassen van de opgedane kennis bij ontwerpberekeningen, waarbij een bestaand principe-ontwerp moet worden gedimensioneerd. Daarbij wordt gebruik gemaakt van modelvorming. Vervolgens komt het vormgeven van een constructieve oplossing van een (deel van een) constructie aan de orde. Het resultaat van deze opdracht wordt vastgelegd in een verslag en een technische tekening.
  • De ontwerpoefening omvat het gehele ontwerpproces van een werktuigkundige constructie. De vraagstelling dient te worden vertaald in technische specificaties. Hoofd- en nevenfuncties wordt vastgelegd, alsmede de manier, waarop deze functies gerealiseerd kunnen worden. Op grond van de gekozen structuur kan de constructie verder worden vormgegeven. Deze werkzaamheden zullen deels individueel, deels in groepsverband worden uitgevoerd. Het resultaat van het ontwerpproces is een technisch constructiedossier, met daarin o.a. verslagen, berekeningen, schetsen en tekeningen. Het practicum wordt afgesloten met de bouw en beproeving van een prototype van de ontworpen constructie. Een cursus Mondeling en Schriftelijk rapporteren is een integraal onderdeel van deze oefening.
College materiaal:
  • Elling e.a., Rapportagetechniek; schrijven voor lezers met weinig tijd, Groningen 1994, Wolters-Noordhoff.
  • Andeweg e.a., Presentatietechniek, 3e herz. druk, Delft 1995, Dictaat fac. WTM.
Referenties vanuit de literatuur:
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
  • Beoordeling constructieopdracht: Verslag en tekening dienen naar het oordeel van de practicumleiding voldoende te zijn.
  • Beoordeling ontwerpopdracht: Het cijfer wordt door de practicumleiding vastgesteld op basis van de voortgangsgesprekken, het technisch constructiedossier, het vervaardigde prototype, de verslagen en de presentaties.
  • Beoordeling: Per activiteit wordt een deelcijfer gegeven. Het eindcijfer wordt bepaald op basis van de deelcijfers. Wanneer, door welke oorzaak dan ook, onderdelen van het practicum niet worden voltooid, dan wordt door de practicumleiding, in overleg met de student, een tijdstip vastgesteld, waarop de betreffende taak alsnog moet worden uitgevoerd. Totdat aan alle verplichtingen is voldaan, wordt geen eindcijfer vastgesteld en worden geen studiepunten toegekend.
Doel:
Oefening in ontwerpen, construeren, tekenen (kennismaken met CAD), vervaardigen en mondeling en schriftelijk presenteren.
Computer gebruik:
Kennismaking met het CAD-pakket Medusa; vervaardiging van werktekeningen.
Practicum:
Het practicum beslaat drie aaneensluitende dimesters. Aanmelding geschiedt bij de onderwijsadministratie en is in elk dimester mogelijk in de week voorafgaande aan de onderwijsperiode. Raadpleeg het prikbord in de CAD-Zaal in Blik I, begane grond, voor eventuele aanvullende informatie.
Ontwerp component:
Het practicum omvat een constructieoefening en een ontwerpoefening, waarbij het gehele ontwerpproces aan de orde komt, inclusief ontwerpbeslissingen op het gebied van systeemkeuze, materiaalkeuze, modelvorming en fabricagetechniek.
Percentage ontwerponderwijs: 100%