Vakcode: wb3200
Vaknaam: Inleiding Mechatronica voor Werktuigbouwkundigen

Het betreft een College
TUD studiepunten: 3
ECTS studiepunten: 5

Subfaculteit der Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek
Docent(en): Brinkman, ir. P.L., Seiffers, ing. J.E.

Tel.: 015-2785621/6893

Trefwoorden:
Mechatronica, definitie, projectmanagement, systeemkunde, sensoren, aktuatoren, instrumentele elektronica, signaalconditionering, aandrijvingen, dynamische systemen, micro-elektronica, mechanica, informatica en meet- en regeltechniek.

Cursusjaar: 2
Q
uintaal: 4/4/0/0/0
Coll.uren p/w: 4
Andere uren: -
Toetsvorm: Schriftelijk
Tentamenperiode: zie opm.
(zie jaarindeling)

Voorkennis: in130(P), wb2100, wb2204
Wordt vervolgd door: 3e jaars vakken ontwerpleer en regeltechniek etc.
Uitgebreide beschrijving van het onderwerp:
  • Deel 1: definitie mechatronica; voorbeelden van mechatronische systemen. Organisatie en methoden van het mechatronisch ontwerpen. De relatie mens-machine: veiligheid, ergonomie, randvoorwaarden.. Elektronische componenten en IC's. Halfgeleidercomponenten (diodes, transistoren); operationele versterkers; filters; gelijkrichters en voedingsschakelingen. Digitale componenten en IC's. Combinatorische en sequentiële schakelingen; halfgeleidergeheugens. Sensoren. Werkingswijze en eigenschappen van enkele veel voorkomende typen sensoren voor het meten van plaats- en krachtgrootheden: resistieve, inductieve, capacitieve, optische, piëzo-elektrische en akoestische transducenten. Actuatoren. Werkingswijze en eigenschappen van diverse typen elektromotoren; het verband tussen vermogen, toerental, afmetingen en rendement; het dynamisch gedrag; gelijkstroom- en wisselstroommotor; driefasen-motoren, stappenmotoren.
  • Deel 2: Bijzondere signaalbewerkingen. Modulatie en demodulatie; bemonstering en multiplexing; analoog-digitaal en digitaal-analoog-omzetting; introduktie digitaal regelen; conditionering. Opbouw van de PC. Het gebruik van micro-processoren. Systeemanalyse. Het gestruktureerd ontwikkelen van programmatuur. Tijd (continu, bemonsterd en discreet); causale relaties en gebeurtenissen. Het gebruik van een robot als voorbeeld van een mechatronisch systeem. De kinematica van de robot volgens de Denavit-Hartenberg methode. Het gedrag van de toegepaste sensoren. Het dynamisch gedrag van ankergestuurde DC motoren. Tijdsdomein versus frequentiedomein beschouwing. Het s-domein. De proportionele en integrerende regeling.
College materiaal:
  • Boek 'Instrumentele Elektronica', P.P.L. Regtien (DUM).
  • Diktaat: Inleiding Mechatronica (WbMT)
  • 'Analytical Robotics and Mechatronics', W. Stadler, McGraw Hill (ISBN 0-07-060608-0)..
Referenties vanuit de literatuur:
Opmerkingen (Specifieke informatie over tentaminering, toelatingseisen, etc.):
Tentaminering deel 1: periode 1 en 2. Tentaminering deel 2: periode 2 en 3.
Doel:
Het doel is de student inzicht te verschaffen in de integratie van mechanica, informatica en elektronica bij het ontwerp van moderne systemen zoals bijv. een robot, moderne transportsystemen en toepassingen in de automobieltechniek. Hierbij wordt geleerd op systeemniveau te denken, i.t.t. componentniveau.
Computer gebruik:
Bij probleemgestuurde opdracht van mechatronisch systeem.
Practicum:
Zie wbp320.
Ontwerp component:
Het leren denken in een funktioneel ontwerp en daarbij een bewuste keuze van een technologie voor iedere deelfunktie.
Percentage ontwerponderwijs: 100%