ONDERWIJS- EN STUDENTENZAKEN

  Faculteit

2011-01

 

 
 

 

VORIGE NIEUWSBRIEF

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

 VOLGENDE NIEUWSBRIEF

Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Bachelorstudenten Wb en MT
This News letter is intended for Bachelor students ME and MT

Delft, 3 februari 2011

Beste student,

In deze eerste Nieuwsbrief van dit jaar kun je de volgende onderwerpen lezen:

Overlijden Marc van Diejie
Prijzen
Ingangseisen voor deelname 2e en 3e jaars BSc-projecten
Harde Knip
Nieuwe MSc-track onder Mechanical Engineering
Nieuwe minor Robotica
TopTrack
Protest tegen kabinetsbesluit langstuderen
Fraude bij tentamens

In het weekend van 30 januari werden wij opgeschrikt door het trieste bericht dat Wb-student Marc van Diejie bij een tragisch ongeval op een scoutingterrein in Cappelle aan de IJssel om het leven is gekomen.

Het In Memoriam van Sint Jansbrug
 


Marc van Diejie (2 juli 1988 tot 30 januari 2011)

Je was een vriend die altijd met een grap kwam aanzetten.
Je was een huisgenoot waarmee je de gekste dingen meemaakte.
Je was iemand waar iedereen het mee kon vinden.
Je kon met iedereen een gesprek beginnen.
Nu ben je er niet meer en zal er een stilte vallen.
Weg het lachen en het filosoferen.
We konden nog veel van jouw vriendelijkheid leren.
Maar we zullen je altijd herinneren.
Om wie je was en hoe je ons hebt laten zijn.
 


De eerstejaarsprojectgroep Wb32 zal hem erg missen.
Karwan Hamamurad, coach van deze groep over Marc: "Marc zag als anderen hulp nodig hadden; hij drong zich niet op maar gaf zijn hulp ongevraagd". En "hoe hij over zichzelf dacht was hoe anderen over hem dachten".

Een warme persoonlijkheid is ons ontvallen...


groep 32 met Marc linksachter

  Prijzen

Remco Addink en Sjoerd Wille staan in de finale van de Shell Bachelor/Master Prijs.

Lees meer hierover op de volgende pagina.

 


Klik op foto voor vergroting

Tim Nai won de Wim van der Hoek constructeursprijs voor zijn afstudeerwerk getiteld "Design of a Compliant Steerable Arthroscopic Punch"

De "Wim van der Hoek Constructeursprijs" wordt jaarlijks toegekend voor het beste afstudeerwerk op het gebied van werktuigbouwkundig construeren. De naamgeving van de prijs verwijst naar de emeritus hoogleraar Prof. Wim van der Hoek, die op de TU Eindhoven van 1962-1985 de basis heeft gelegd voor de unieke Nederlandse methode voor het ontwerpen van werktuigbouwkundige constructies. De prijs bestaat uit een oorkonde, trofee, en een geldbedrag van 1000 euro dat mogelijk is gemaakt door het 3TU Centre "High Tech Systems".

Het onderwerp is al meerdere malen aan de orde geweest in deze nieuwsbrieven. De belangrijkheid ervan noodzaakt ons e.e.a. nogmaals onder de aandacht te brengen.

Kort en goed: de onder genoemde nieuwe ingangseisen voor deelname aan 2e en 3e jaars projecten gaan in op 1-9-2011 en gelden voor elke student, ongeacht uit welk cohort de student komt.

Let op: De huidige ingangseisen voor zowel de 2e jaars projecten als voor het BSc-onderzoekproject zullen niet meer worden gehanteerd.

Alleen als er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden kan van deze regels worden afgeweken. Het is belangrijk dat de studieadviseurs hiervan tijdig op de hoogte zijn.

Nog eens de nieuwe eisen:

2e jaars projecten

Nieuwe ingangseisen:

  • minimaal 40 ECTS van de Propedeuse behaald hebben in de periode tot en met de 4de tentamenperiode waaronder het inhoudelijke vak:
    • Voor Mechatronica (wbtp211-10): Modelvorming en Regeltechniek (wb2104).
    • Voor Energie (wbtp212): Thermodynamica (wb4100).
    • Voor Productie (mtp206): Scheepsproductie 1 (mt704).
    • Voor Construeren (mtp207): Construeren en Sterkte (mt807).
    • Voor Ontwerpen 1 (mtp208-10) en Hydromechanica B (mtp209): Hydromechanica 1 (mt501).

    Een vak is behaald bij een resultaat >= 6.0

3e jaars BSc-onderzoekproject

Nieuwe ingangseisen:

  • Propedeuse behaald hebben, dus ook de stage!
  • minimaal 40 ECTS van het 2e jaar behaald hebben waaronder de vakken:
    • Stromingsleer (wb1225)
    • Kansrekening en Statistiek (wi2013wbmt)
    • Dynamica 2 (wb1216-06)

    Een vak is behaald bij een resultaat >= 6.0

Ook dit onderwerp is niet nieuw. Toch met nadruk nog een verwijzing naar de officiële informatie hieromtrent op de HardeKnip-pagina van de TUD.
Ook hier: als er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden, leg dit dan vast bij de studieadviseurs en doe dit zo snel mogelijk!

“Materials Engineering and Applications (MEA)”

Waarom deze nieuwe track binnen de master Mechanical Engineering? Een technologische innovatie staat of valt met een grondige kennis van materialen. Daarbij is de industrie continu op zoek naar werktuigkundig ingenieurs met expertise op het gebied van materiaalwetenschappen. Kijk bijvoorbeeld naar de automotive-, offshore- en de medische industrie. Voor innovaties op deze terreinen zijn vaak (nieuwe) materialen nodig die aan tegenstrijdige, bijna onmogelijke eisen moeten voldoen. Materiaalkundige kennis is daardoor een onmisbaar onderdeel van de bagage van de construerende ingenieur.

In deze track leer je hoe je met de eigenschappen van materialen kunt werken. Daarnaast krijgt je inzicht in het creëren van materialen voor specifieke toepassingen waarbij bestaande materialen ontoereikend zijn.

Meer informatie: Dr. Michael Janssen, Programmacoördinator, emailadres: M.Janssen@tudelft.nl of kijk op www.master.tudelft.nl

Hieronder het complete aanbod van alle opleidingen bij 3mE met de positie van de nieuwe masterstrack in het midden.

In 2011-2012 zal de Faculteit een minor rijker zijn. Het is een lang gekoesterde wens van onze robotspecialisten om in de bachelorprogramma's bij de TUD voet aan de grond te krijgen en dat is nu gelukt met deze nieuwe minor.

In deze minor leren bachelorstudenten van werktuigbouwkunde, electrotechniek, technische informatica, en industrieel ontwerpen om als multidisciplinair team een “personal robot” te ontwikkelen, dat wil zeggen een rijdende robot met camera, arm, en grijper. Ze besteden in totaal 20 ECTS aan projectwerk, opgedeeld in twee inleidende projecten en één eindproject. Daarnaast besteden ze 10 ECTS aan colleges met tentamens. Dit betreft de relevante vakken van de andere bacheloropleidingen. Bijvoorbeeld, de werktuigbouwkundestudent krijgt vakken en tentamens over softwareontwikkeling, electronica, en industrieel ontwerpen. De minor wordt gecoordineerd vanuit 3mE en staat in nauw verband met verschillende onderzoeksprojecten.

Bij de minorvoorlichting in april a.s. zal deze minor zich op de infomarkt presenteren.

  TopTrack

3e jaars toptrackstudenten hebben samen met collega's van ETH hun robot in Zurich het eerste licht laten zien. In het tweede semester zal de robot in Delft zijn eerste stappen zetten. De faculteit is trots op deze samenwerking en ziet uit naar de intensivering daarvan.

Deze week sluit de maritieme projectgroep van de Binnenvaartminor hun project af met een miniconferentie waarbij behalve docenten en studentvertegenwoordigers aanwezig zullen zijn van het bedrijfsleven, het Havenbedrijf Rotterdam en het MARIN .

In samenwerking met TataSteel gaan twee 2e jaars groepen onder leiding van Carlos Infante Ferreira van start in het Energieproject.

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden van TopTrack, neem dan contact op met bestuur@toptrack.nl of met Evert Vixseboxse.

Het zal je niet ontgaan zijn dat het kabinet van plan is het langstuderen aan te pakken.
Op zichzelf is vriend en vijand van dit kabinet natuurlijk tegen nodeloos langstuderen, maar in dit wetsontwerp zitten toch wel heel vreemde elementen, zoals de plotselinge manier van invoeren voor iedereen en de boeteclausules voor de student èn de Universiteit (dat laatste schijnt nu weer even van de baan te zijn).
Dat de TUD niet heeft stil gezeten spreekt voor zich; zie de hieronder genoemde issues:

Onderzocht is het nooit, maar onze stelling is dat meer dan 90% van de studenten niet bekend is met het onderwerp van dit bericht, om reden van het simpele feit dat deze praktijk niet past bij de professionele attitude van de student.

Toch menen wij er verstandig aan te doen onderstaande tekst uit een Nieuwsbrief van 2009 nog eens te herhalen, omdat een verontrustende toename in het aantal fraudemeldingen wordt geconstateerd:


Dit weinig plezierige onderwerp verdient het om deze nieuwsbrief mee te beëindigen. Eigenlijk had het in een bijlage bij deze Nieuwsbrief moeten worden verstopt. Het betreft de kwestie rond het plegen van fraude bij tentamens etc. Maar juist omdat het te vaak voorkomt, toch enkele regels hierover.

Uiteraard heeft elke opleiding formele richtlijnen opgesteld wat men onder fraude verstaat en wat de sancties zijn. Deze regels staan in de Regels en Richtlijnen voor de Examens (RRvE) van de opleiding, te vinden op http://onderwijsinfo.3me.tudelft.nl - reglementen - RRvE.

Wij hebben gemeend er goed aan te doen aan dit onderwerp extra aandacht te besteden door deze richtlijnen te vertalen naar een meer leesbare brochure die je hier kunt vinden.


Wat wij er nu over kwijt willen is dit: de Examencommissie beraadt zich op aanscherping van de sancties.


Tot zover deze Nieuwsbrief.

Namens O&S 3mE,

Ewoud van Luik
T   015 27 85734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl