ONDERWIJS- EN STUDENTENZAKEN

  Faculteit

2011-02

 

 
 

 

VORIGE NIEUWSBRIEF

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

 VOLGENDE NIEUWSBRIEF

Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Bachelorstudenten Wb en MT
This News letter is intended for Bachelor students ME and MT

Delft, 14 maart 2011

Beste student,

In deze tweede Nieuwsbrief van dit jaar kun je de volgende onderwerpen lezen:

Prof. Peter Wieringa erelid Gezelschap Leeghwater
Summercourse 2011 Mechatronica
Ingangseisen voor deelname 2e en 3e jaars BSc-projecten
Extra tentamens in het 1e kwartaal van 2011-2012
Harde Knip
Slaagregeling TH-studenten in schakelprogramma's
Beste 3mE bachelordocenten periode 1A 2010/2011
1e jaars stage
Website wetsvoorstel maatregelen tegen Langstuderen

Bindend Studieadvies (BSA) generatie 2010

Onderwijsdirecteur prof. Peter Wieringa is op 16 december 2010 tijdens de Dies Natalis van Gezelschap Leeghwater gevraagd om erelid te worden. Hij is gevraagd uit blijk van waardering voor zijn inzet en het actief betrekken van studenten in discussies over het onderwijs.
Tevens heeft Peter door de jaren heen veel betekend voor het Gezelschap. Zo heeft hij onder andere meegeholpen aan de organisatie van de Japan Study Tour in 2010.
Peter
is op 21 januari 2011 erelid geworden van Gezelschap Leeghwater.

In de komende zomervakantie zal een summercourse Mechatronica plaatsvinden. Het betreft een in vier weken gecomprimeerde opzet van het 2e jaars Mechatronica Project (wbtp211-10).

Voor deelname geldt dat je voldaan moet hebben aan de huidige ingangseis of de nieuwe ingangseis die per september 2010 van kracht is (40 EC van P behaald waaronder het vak wb2104).

Je kunt je aanmelden door een e-mail te sturen naar e.p.vanluik@tudelft.nl

Het rooster van de summercourse kun je hier vinden.

Het onderwerp is hier al meerdere malen aan de orde geweest. Maar de belangrijkheid ervan noodzaakt ons het nogmaals onder de aandacht te brengen.

Kort en goed: de hieronder genoemde nieuwe ingangseisen voor deelname aan 2e en 3e jaars projecten gaan in op 1-9-2011 en gelden voor iedereen, ongeacht uit welk cohort je komt.

De huidige ingangseisen voor zowel de 2e jaars projecten als voor het BSc-onderzoekproject zullen niet meer worden gehanteerd.

Alleen als er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden kan van deze regels worden afgeweken. Het is belangrijk dat de studieadviseurs hiervan tijdig op de hoogte zijn.

2e jaars projecten

Nieuwe ingangseisen:

  • minimaal 40 ECTS van de Propedeuse behaald hebben in de periode tot en met de 4de tentamenperiode waaronder het inhoudelijke vak:
    • Voor Mechatronica (wbtp211-10): Modelvorming en Regeltechniek (wb2104).
    • Voor Energie (wbtp212): Thermodynamica (wb4100).
    • Voor Productie (mtp206): Scheepsproductie 1 (mt704).
    • Voor Construeren (mtp207): Construeren en Sterkte (mt807).
    • Voor Ontwerpen 1 (mtp208-10) en Hydromechanica B (mtp209): Hydromechanica 1 (mt501).

    Een vak is behaald bij een resultaat >= 6.0

3e jaars BSc-onderzoekproject

Nieuwe ingangseisen:

  • Propedeuse behaald hebben, dus ook de stage!
  • minimaal 40 ECTS van het 2e jaar behaald hebben waaronder de vakken:
    • Stromingsleer (wb1225)
    • Kansrekening en Statistiek (wi2013wbmt)
    • Dynamica 2 (wb1216-06)

    Een vak is behaald bij een resultaat >= 6.0

In verband met het bovengenoemde onderwerp zal in de volgende 2e jaars vakken een extra tentamen worden afgenomen in het 1e kwartaal:

  • wb1216-06 Dynamica 2

  • wb1225 Stromingsleer

  • wi2013wbmt Kansrekening en Statistiek

Deze drie vakken behoren tot de ingangseisen van het BSc-onderzoekproject.

Belangrijke informatie kun je vinden op de HardeKnip-pagina van de TUD.

Let op: Als er sprake is van bijzondere persoonlijke omstandigheden, laat dit dan vastleggen bij de studieadviseurs en doe dit zo snel mogelijk!

Voor ons bij O&S 3mE is de volgende case nieuw:
Als je tot een
overgangscohort behoort (startjaar 2006 en 2007) en als je kunt aantonen dat je voor 1-9-2010 aan de pre-master voorwaarden voldeed, dan kun je je in 2011-2012 wederom als pre-masterstudent inschrijven (ook als je dit jaar bent uitgeschreven).

N.B. oudere cohorten hebben altijd het recht zich pre-master in te schrijven. De pre-masternorm ligt bij 3mE op P + 90 ECTS.

Niet iedere HTS-er is goed op de hoogte van de slaagregeling in het schakelprogramma.

HTS-ers van de cohorten 2008 en ouder kunnen nog tot 1-9-2011 gebruik maken van de zogenaamde clusterslaagregeling. De essentie van deze regeling is dat cijfers meetellen als zij >= 4.5 zijn. Een cluster is behaald als het gewogen gemiddelde cijfer >=5.5 is.

Voor cohorten vanaf 2009 geldt dat alle vakken met >= 6.0 moeten zijn behaald.

Als 3mEvaluatieteam evalueren wij het onderwijs van 3mE. Bij deze evaluaties komen verbeterpunten aan het licht, maar ook docenten met hun vakken die bovengemiddeld scoren. Om deze waardering namens de studenten en ook onze waardering voor hen als voorbeeldfunctie te benadrukken delen we dit jaar elke periode oorkondes en taarten uit aan de beste docenten. Alle docenten van de drie studiejaren van zowel de Bachelor Major MT als Wb, die door de studenten gemiddeld genomen het hoogst in de enquêtes beoordeeld zijn op de punten "Vak" en "Docent" zullen als het even kan tijdens college in het zonnetje worden gezet. In periode 1A waren de gelukkigen:

  • 1e jaar MT: Ir. Robert Hekkenberg

  • 2e jaar MT: Ir. Peter Naaijen

  • 1e jaar Wb: Dhr. Ion Paraschiv

  • 2e jaar Wb: Prof.dr. Robert Babuska

Er zit te weinig verband tussen de periode waarin de 1e jaars stage bij Wb wordt gedaan en het moment waarop het stageverslag wordt ingeleverd. Om dat wat dichter bij elkaar te brengen is besloten de volgende regeling per direct te laten ingaan:

Het stageverslag dient voor het begin van de witte week van het kwartaal volgend op de periode waarin je de 1e jaars stage hebt gedaan te zijn ingeleverd. Als hier niet aan wordt voldaan, dan moet de stage opnieuw worden gedaan.

  Website Wetsvoorstel Langstuderen (bevorderen studiesucces en verkorten studieduur)

De TUD heeft alle informatie die nu begint los te komen over het wetsvoorstel om langstuderen tegen te gaan in een website gebundeld. Het is nog maar een begin, maar dat zal de komende tijd beslist gaan groeien..

Website Wetsvoorstel Langstuderen.

Tegelijkertijd bepleit onze Directeur Onderwijs prof. Peter Wieringa het volgende:

Ik ben er geen voorstander van dat wij politiek beladen woorden overnemen die voor veel van onze studenten (en docenten) tot frustraties leiden. Ik doel op de term ‘langstuderen’ en ‘studievertraging’ op de website.
Studenten die een langer dan nominaal verblijf hebben in Delft hebben in veel gevallen een goed verhaal dat door een groot deel van de maatschappij (het beroepenveld incluis) wordt geaccepteerd en zelfs wordt gewaardeerd!

Het stuk van de commissie Mudde/Brakels spreekt over “Bevorderen studiesucces en verkorten studieduur”. Laten we die termen gebruiken op onze websites etc.

En terecht!

Tot slot nog een informatief plaatje over de prestaties van onze 1e jaars. In vergelijking met het vorige cohort zien we een lichte stijging van positief klinkende voortgangsadviezen. Bemoedigend, maar niet om er over naar huis te schrijven...


Tot zover deze Nieuwsbrief.

Namens O&S 3mE,

Ewoud van Luik
T   015 27 85734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl