ONDERWIJS- EN STUDENTENZAKEN

  Faculteit

2014-01

 

 
 

 

VORIGE NIEUWSBRIEF

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

 VOLGENDE NIEUWSBRIEF

Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Bachelorstudenten Wb en MT
This News letter is intended for Bachelor students ME and MT

Delft, 2 juni 2014

Beste student,

In deze Nieuwsbrief komen de volgende onderwerpen aan bod:

EXTRA TENTAMEN 1E JAARS STERKTELEER (WB1631)
RESULTATEN VAN HET 1E CURSUSJAAR 2013-2014
BERICHTEN OVER DE NIEUWE BACHELORPROGRAMMA'S
OVERGANGSREGELING OUDE BACHELOR <<==>> NIEUWE BACHELOR
OVERSTAPFORMULIER OUD BACHELOR ==> NIEUW BACHELOR
AANMELDING ONDERWIJS OUDE BACHELORPROGRAMMA'S
BACHELOR ONDERZOEKPROJECT IN WB3 EN MT3
OPROEP STUDENT ASSISTENTEN 1E JAARS WERKCOLLEGES
EXTRA OPENSTELLING GEBOUW 3ME TIJDENS TENTAMENPERIODE
SUMMERCOURSE MECHATRONICA
BACHELOR DIPLOMA-UITREIKING
RANKING 1E JAARS 2013
WISKUNDE- EN MECHANICA HELPDESK WEER OPEN

Tegenvallende resultaten hebben ons doen besluiten een extra tentamen Sterkteleer (WB1631) te organiseren. Er is flink gediscussieerd over het tijdstip waarop en we komen tot de conclusie dat de 1e vakantieweek, om precies te zijn op donderdag 10 juli van 9-12 uur hiervoor de beste gelegenheid biedt. Uiteraard is gekeken naar de augustustentamenweek, maar daar was čn geen plek voor zo'n groot aantal studenten čn zat het teveel dwars met andere herkansingen.
Aanmelden in OSIRIS is noodzakelijk. Laat deze kans niet lopen!

Voor een indruk van de resultaten die je als eerstejaars dit jaar gehaald hebt, hieronder een overzichtje van deze resultaten afgezet naar een (fictief) BSA advies na Q3:

De resultaten zijn exclusief de herkansingen van Q3.

We verwachten dat een deel van de twijfeladviezen (tussen de 1/2 en 3/4 eerste jaar af ) nog bij positieve adviezen (3/4 of meer af) terecht gaan komen. Als we daarmee op 60% uitkomen dan zijn we niet ontevreden, want een nieuw curriculum beginnen met een record cohortgrootte vergt veel van de faculteit. Het zal nog spannend worden!
Daarmee zouden we iets lager uitkomen dan vorig jaar: 62% enbij Wb en 65% bij MT.

Achter de button hieronder vind je gedetailleerde overzichten van de 1e en 2e cursusjaren van de vernieuwde bacheloropleidingen Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek. De detaillering wordt nog verder uitgebreid door de vakbeschrijvingen te linken aan deze tabellen.
De 1e cursusjaren draaiden al een jaar, maar de 2e zijn nu volledig vernieuwd en sluiten aan op het huidige 1e cursusjaar.

===>

<====

Als je Propedeuse of BSA gehaald hebt stroom je dus het 2e cursusjaar in, waarbij zonodig uiteraard afronding van je 1e cursusjaar prioriteit verdient.
In dit 2e jaar zul je niet meer - zoals je gewend was in het 1e jaar - worden ingedeeld in een kleine en overzichtelijke projectgroep, maar stap je een programma in waarin het veel meer aankomt op zelfstandigheid en zelfdiscipline. De modules die je hierin tegenkomt hebben eenzelfde integrerend karakter als in het 1e jaar.

Voor een goede organisatie bij de start van het 2e cursusjaar is aanmelding noodzakelijk voor die onderdelen van het curriculum die een projectmatig karakter hebben. Het gaat dan in het 1e kwartaal om:

  • Maritieme Techniek: MT2429 MARITIEME MARKTEN EN OPERATIES
  • Werktuigbouwkunde: WB2631 PROJECT MECHANICA

In de tabellen hierboven vind je voor elk kwartaal de onderdelen waar dit voor geldt (de blauwe!), maar we zullen het signaal voor de aanmelding elk kwartaal laten uitgaan.

De aanmelding doe je in Osiris en kan vanaf heden tot uiterlijk maandag 25 augustus a.s.

Voor alle andere vakken/modules kun je zoals je dat gewend bent enrollen in Blackboard. Waarschijnlijk kan dat pas vanaf half augustus. Uiteraard meld je je voor de tentamens en toetsen in Osiris aan, ook zoals je dat al gewend was.

Herhaling van plaatsing van dit bericht is nodig omdat de overgangsregeling de laatste maanden enkele belangrijke veranderingen heeft ondergaan.
De regeling heeft nu v.w.b. het 1e en 2e studiejaar wel z'n definitieve status bereikt, het 3e studiejaar moet nog worden ingevuld, maar dat studiejaar zal pas in 2015-2016 worden ingevoerd.


*** HERHALING EERDER BERICHT ***

Met de invoering van het 1e studiejaar van het nieuwe Bachelor curriculum zal een aantal ouderejaars studenten te maken krijgen met de vraag of het verstandig is het spoor van afronding van het oude Bachelor programma te blijven volgen of om de overstap naar het nieuwe programma te maken. In de meeste gevallen is afronding van de oude Propedeuse aan te bevelen, maar verderop in het programma kan dat kantelen en verdient een overstap naar het nieuwe 2e c.q. 3e jaar de voorkeur of is zelfs noodzakelijk. Zie de rubriek hierna.

De overgangsregeling laat zien hoe je de oude Propedeuse kunt afronden door de nog 2 x ingeroosterde oude tentamens van deze vakken te halen, of door overeenkomstige onderdelen van het nieuwe programma te halen. De tabel laat ook al zien hoe je kunt anticiperen op het doen van huidige 2e jaars onderdelen als je nu min of meer al zeker weet dat je zult moeten overstappen naar het nieuwe programma.

Het spreekt vanzelf dat studeren in een snel tempo het meest voordelig voor je uitpakt. Vertraging zal vrijwel altijd nadelig voor je zijn: een overstap zal vaak tot gevolg hebben dat een (iets) groter vak in de plaats is gekomen voor het oude vak.

De regeling moet nog worden uitgebreid met het nieuwe 3e jaar, daar vindt nog overleg over plaats.

Onze studieadviseurs zijn altijd bereid je te helpen met het maken van een goed keuze.

*** OVERGANGSREGELING ***

Voor een goede registratie in OSIRIS is het van belang dat wij weten als je bent overgestapt of gaat overstappen naar het nieuwe Bachelorcurriculum. We vragen je dan dit formulier in te vullen en af te geven bij het ServicePunt van 3mE.
In Osiris zal dan het juiste programma aan jouw gegevens worden gekoppeld.

De "oude" 2e jaars programma's Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek zullen dit studiejaar officieel voor het laatst worden gegeven, echter de tentamens behorend bij deze vakken zullen komend jaar nog wel worden afgenomen, evenals projecten, die nog 1 x worden aangeboden. Zie verder over het aanbod van het oude onderwijs de overgangsregeling bij de rubriek hierboven.

Voor de oude 2e jaars projecten Mechatronica (Wbtp211-10) en Energie (Wbtp212), die niet vervangbaar zijn door projecten in het nieuwe curriculum, moet je je aanmelden in OSIRIS.
Voor Mechatronica moet je dat voor 25 augustus a.s. gedaan hebben, het Energieproject wordt in Q3 georganiseerd. Aanmelding daarvoor later.

Komend jaar zal het 3e cursusjaar van het oude Bachelorprogramma nog regulier worden aangeboden. Het afsluitende onderdeel daarin, het Bachelor Onderzoekproject (voor Wb: Wbtp303 en voor MT: MT3400) wordt naast het 2e semester ook in het 1e semester aangeboden.

Je mag aan dit project meedoen als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • P behaald

  • 40 ECTS van je 2e jaar behaald waaronder:

    • Dynamica 2 (wb1216)

    • Stromingsleer (wb1225)

    • Kansrekening & Statistiek (wi2013)

Aanmelden doe je in Osiris vóór maandag 25 augustus a.s.

Afgelopen jaar zijn we gestart met werkcolleges Mechanica voor de eerstejaars. Ook wel ‘oefening onder begeleiding’. We hebben minder hoorcolleges in die vakken gegeven dan in jouw jaar; met de gedachte dat de vaardigheid op het tentamen niet alleen maar door ‘kijken en luisteren naar de docent’ en ‘oefenen tijdens de witte week’ wordt verkregen, maar vooral ook door die oefening continu zelf bij te houden. En dat stukje gedrag willen we de eerstejaars helpen aanleren mbv kleine groepen in onze prchtige nieuwe werkcollegezaaltjes G t/m M. Misschien ben je er zelf al eens geweest? De eerste resultaten over het eerste jaar druppelen binnen. Het is allemaal nog niet optimaal, maar de trend is gunstig: Oefening blijkt kunst te baren!

Deze werkcollegegroepen bestaan uit 64 studenten (8 projectgroepen), begeleid door één docent en twee student-assistenten. De werkcolleges zijn gericht op het activeren en toepassen van de kennis uit de hoorcolleges. Tijdens werkcolleges worden mechanica-problemen in kleine groepjes van zo’n 4 studenten geanalyseerd en vertaald in de onderliggende ‘som’, die natuurlijk vaak ook nog opgelost moet worden. We hebben al docenten; nu nog studentassistenten.

Gezocht: We zijn voor deze werkolleges op zoek naar 24 gemotiveerde en vaardige studenten voor het hele eerste semester, dus voor ‘Statica en Sterkteleer’ (Voor het tweede semester met ‘Dynamica en Thermofluids’ gaan we later werven). De werkcolleges zijn op maandag en op donderdag, het 3e en 4e uur voor de ene helft, of het 5e en 6e uur voor de andere helft van de studenten.

Taken: Als studentassistent wordt je zelf telkens de week vooraf geďnstrueerd door de hoofddocent voor de twee werkcolleges van de opvolgende week. De studentgroepjes werken in principe zelfstandig; maar wanneer ze in hun argumentatie of berekening vastlopen, kunnen ze bij jou, rondzwervend door de zaal, als meer ervarene te rade gaan, en jij kan dus de groep vooruithelpen. Je kunt zelf natuurlijk ook nog terugvallen op de docent in de zaal.

Aanstelling: je wordt via FlexDelft betaald. Voor elke werkcollege van twee uur wordt je drie uur betaald; zodat je ook je voorbereiding voor het werkcollege (zelf de stof doornemen en de sommen goed doorgronden) serieus kunt nemen. Je salariëring is afhankelijk van je behaald aantal studiepunten. We verwachten dat je zelf voor de betreffende oude vakken ‘Statica en Sterkteleer’ goede cijfers had, en dat je op dit moment op minimaal 90 EC in de Bachelor zit. Afhankelijk van je eigen studierooster kan je kiezen voor 3e+4e uur of 5e+6e uur; en je kunt na een kwartaal ook wisselen.

Inlichtingen: bij dr. René Delfos, tel: (015-27) 82963, kamer F-1-600, e-mail: r.delfos@tudelft.nl. Als je interesse hebt, stuur dan een kort CV met naast ‘de cijfers’ in ieder geval je motivatie en eventueel relevante werkervaring, naar dr.ir. Dick Nijveldt, D.Nijveldt@tudelft.nl met een cc aan r.delfos@tudelft.nl

Ook in de komende periode zal het gebouw tijdens de tentamenperiode 's avonds langer geopend zijn en wel tot 24:00 uur. Ook zullen de nieuwe collegezalen in bouwdeel D-1 dan geopend zijn als studieruimten.

  • Maandag t/m vrijdag in week 25 en 26 (week van 16 en 23 juni)

  • Maandag t/m donderdag in week 27 (week van 30 juni)

Zie jaarindeling voor de weeknummers.

Alles bij elkaar gaat het dan om de bouwdelen E-0, E-1, C-0, C-1 (rode gangen), G-0 (stilteruimte) en nu dus ook D-1 (zalen G t/m K).

Zie plattegrond

Komende zomer zal in het kader van het huidige 2e jaars Bachelorprogramma Werktuigbouwkunde een summercourse worden aangeboden in het 2e jaars project Mechatronica (wbtp211-10)

De summercourse vindt plaats in de periode vanaf maandag 7 juli  t/m vrijdag 1 augustus 2014.

Voorwaarde voor deelname is dat je gedurende deze periode je volledig wilt inzetten om dit project te voltooien en dat je je moet aanmelden voor 23 juni door een mailtje te sturen naar e.p.vanluik@tudelft.nl. Er is plaats voor 24 studenten. Bij meer belangstelling zal er geloot worden.

Op 4 april jl. werd aan plm. 70 Bachelorgeslaagden Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek het diploma uitgereikt. Het feestelijke gebeuren vond plaats in de Aula. Het was als vanzelf een mooi en sfeervol feest, uitstekend geëntertaind door Wim Thijs.

Klik op foto voor vergroting


Dit onderwerp is slechts interessant voor jezelf: je persoonlijke rating en ranking op de lijst van 640 Wb en 120 MT 1e jaars.
Je rating is de som van de resultaten * behaald aantal ECTS.

Grofweg zit je als je Wb studeert bij een rating van 2650 aan de veilige BSA-kant en als je MT studeert bij een rating van 2200. Het verschil tussen Wb en MT wordt overigens verklaard door het kleinere aantal resultaten i.v.m. een andere opzet van de projecten.

Van 18 juni t/m 2 juli kunnen bachelorstudenten weer terecht in de Library voor gratis hulp bij het voorbereiden van hun wiskunde- en mechanicatentamens.

Hulp bij wiskunde- en mechanicasommen
Bachelorstudenten die vastlopen met de voorbereidingen voor hun wiskunde- en mechanicatentamens, kunnen gewoon bij de helpdesk binnenlopen met hun vraag. De helpdesk is te vinden in projectruimte Azië en is maandag t/m donderdag tussen 13:00 en 17:00 geopend.

Ook online bereikbaar
Zit je met een vraag of probleem, maar ben je niet in de buurt van de bibliotheek? Vanuit huis kunnen vragen gesteld worden via Blackboard IM (helpdesk Maths & Mechanics). Blackboard IM is de standaard Instant Message-applicatie van de TU Delft en is links onderin te vinden in je Blackboard startpagina.


Tot zover deze Nieuwsbrief.

Namens O&S 3mE,

Ewoud van Luik
T   015 27 85734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl