ONDERWIJS- EN STUDENTENZAKEN

  Faculteit

2013-04

 

 
 

 

VORIGE NIEUWSBRIEF

OVERZICHT NIEUWSBRIEVEN

 VOLGENDE NIEUWSBRIEF

Deze Nieuwsbrief is bestemd voor Bachelorstudenten Wb en MT
This News letter is intended for Bachelor students ME and MT

Delft, 6 december 2013

Beste student,

In deze 4e Nieuwsbrief van 2013 komen de volgende onderwerpen aan bod:

NIEUWE BACHELOR OPLEIDING KLINISCHE TECHNOLOGIE
DE BAAS GEEFT LES
BSA 45 EN HOE TELLEN DE PROGRAMMAONDERDELEN MEE?
GEZOCHT: STUDENTEN VOOR WERKCOLLEGES IN HET 2E SEMESTER
AANMELDEN 2E EN 3E JAARS PROJECTEN
EXTRA 2E JAARS HERKANSINGSTENTAMENS
EXTRA 3E JAARS HERKANSINGSTENTAMENS IN 2014-2015
DIPLOMA-UITREIKING BACHELOR NOVEMBER 2013
OPENSTELLING GEBOUW 3ME TIJDENS TENTAMENPERIODES
DIPLOMA-UITREIKING P-IN-1 NOVEMBER 2013
AANMOEDIGINGSPRIJZEN KONINKLIJKE HOLLANDSCHE MAATSCHAPPIJ DER WETENSCHAPPEN
AFSTUDEERPRIJS KNVTS
ONREGELMATIGHEDEN BIJ TOETSEN

BESTE DOCENT VERKIEZING
OVERGANGSREGELING OUDE BACHELOR <<==>> NIEUWE BACHELOR

De TU Delft krijgt er een nieuwe bacheloropleiding bij: Klinische Technologie. De TU Delft, Erasmus Universiteit Rotterdam en Universiteit Leiden gaan deze studie gezamenlijk aanbieden en de faculteit 3mE is de penvoerder.

De bacheloropleiding Klinische Technologie is een multidisciplinaire opleiding op het grensvlak van geneeskunde en techniek. Globaal bestaat het onderwijs voor de helft uit technische vakken en voor de helft uit medische vakken. Studenten leren op een ingenieursmanier analyseren hoe het (gezonde) menselijk lichaam functioneert en welke processen leiden tot het ontstaan van ziektes (anatomie, fysiologie, pathologie). Daarnaast bestuderen studenten relevante technische concepten uit de werktuigbouwkunde, natuurkunde, elektrotechniek en informatica. De vakken worden aangeboden door docenten van Erasmus MC, LUMC en TU Delft, waarbij grofweg de helft van de vakken in Delft gevolgd wordt.

Het toekomstperspectief voor Klinisch Technologen is veelbelovend er is namelijk een stijgende vraag naar universitair geschoolde, technisch onderlegde medische professionals. Ook de overheid erkent dit en daarom is het beroep Klinisch Technoloog sinds kort opgenomen in de wet BIG. Hierdoor hebben Klinische Technologen de bevoegdheid om zelfstandig patiënten te behandelen.
Wil je meer weten over deze nieuwe studie? Kijk dan hier of volg www.facebook.com/kt.lde  

Klik op foto's voor vergroting

Dit is onze baas en hij geeft les: Statica werkcollege. Baas heet bij een faculteit Dekaan. Vroeger waren dekanen mannen (bij 3mE altijd..) die het baasschap erbij deden, toen bleven ze ook gewoon lesgeven, minder, maar de combinatie was mogelijk. Sinds een jaar of 20 zijn dekanen beroeps en kregen ze daar geen tijd meer voor. Prof. Theun Baller is nog steeds beroeps, maar vindt toch tijd om aan ons "primaire proces uiting te geven".

Het is nog ver weg, maar het gaat altijd sneller dan je denkt. Aan het einde van dit jaar wordt de balans opgemaakt of je door kunt bij Werktuigbouwkunde of Maritieme Techniek.
Daarvoor is het belangrijk dat je precies weet of en hoe de studieonderdelen meetellen in je studiestand. Hieronder twee links naar de Propedeuses bij 3mE:

In het bijgevoegde plaatje is een aantal voorbeelden uitgewerkt om dit te verduidelijken.

Om de 1e jaars voldoende vaardigheid te laten opdoen in de theoretische vakken, worden er naast twee hoorcolleges per week (op maandag en donderdag, de eerste twee uur) ook elke week aansluitend twee werkcolleges gegeven; het 3e en 4e uur voor de ene helft, het 5e en 6e uur voor de andere helft. We gaan dit doen in werkcollegegroepen van 64 studenten (8 projectgroepen), begeleid door één docent en twee student-assistenten. Deze werkcolleges zijn gericht op het activeren en toepassen van de kennis uit de hoorcolleges. Tijdens werkcolleges worden mechanica-problemen in groepjes van 4-6 studenten geanalyseerd en vertaald in de onderliggende ‘som’, die natuurlijk vaak ook nog opgelost moet worden. We hebben al docenten; nu nog studentassistenten.

  • Gezocht
    We zijn voor deze werkolleges op zoek naar gemotiveerde en vaardige studenten voor telkens een heel semester, dus voor komend semester voor ‘Dynamica en Warmteleer’.
  • Taken
    Als studentassistent wordt je zelf elke week tevoren geïnstrueerd door de hoofddocent (iha via BB) voor de twee werkcolleges van de opvolgende week. De studenten werken in principe zelfstandig in kleine groepjes of individueel aan de ‘sommen’; maar wanneer ze in hun argumentatie of berekening vastlopen, kunnen ze bij jou, rondzwervend door de zaal, als meer ervarene te rade gaan, en jij kan dus de groep vooruithelpen. We verwachten dat het best een hele uitdaging voor je is om te laten zien dat jij zo’n lastig vak voldoende beheerst om het ook nog eens aan een eerstejaars uit te kunnen leggen. Je kunt zelf dan ook nog terugvallen op de (nog ervarener) docent in de zaal.
  • Aanstelling
    Je krijgt een aanstelling als studentassistent voor vijf maanden (februari t/m juni), voor zes uur per week (0.15 fte), waarbij zoals gebruikelijk je salariëring afhankelijk is van je behaald aantal studiepunten. Afhankelijk van je eigen studierooster kun je kiezen voor het 3e + 4e uur of het 5e+ 6e uur (maar dat wel op beide dagen hetzelfde) en je kunt na het derde kwartaal ook wisselen.
  • Inlichtingen
    Bij dr. René Delfos, tel: 015-27 82963, kamer F-1-600, e-mail: r.delfos@tudelft.nl
  • Aanmelding voor de 2e jaars projecten geschiedt in het vervolg niet meer in Osiris maar in Blackboard.  Osiris-aanmelding was nodig om een check op de ingangseisen uit te voeren. Ingangseisen zijn verdwenen, iedereen die BSA gehaald heeft, mag deelnemen.

  • Aanmelding voor het 3e Bachelor Onderzoek Project (wbtp303) is noodzakelijk en geschiedt wel in OSIRIS. Het BOP is idealiter ook de afsluiting van je bachelor. De ingangseis voor deelname is echter minder streng; wel geldt: P behaald en minimaal 40 ECTS van het 2e jaar afgerond, waaronder het vak Kansrekening & Statistiek, en minstens één van de vakken Dynamica 2 en Stromingsleer. Alleen in bijzonder gevallen wordt hiervan afgeweken. Aanmelding kan t/m 26 januari 2014 in Osiris als volgt: Inschrijven - Cursus - Type: WBTP303

  • In het a.s. 2e kwartaal een extra tentamen in de vakken:
    • WB6201, Materiaalkunde 2
    • WB3550, Warmte- en Stofoverdracht

    Beide tentamens zullen een entreetoets krijgen. Als je die haalt mag je meedoen aan de echte toets. Nader bericht volgt spoedig via Blackboard.

In de huidige (oude) Bachelorprogramma's is het inmiddels vertrouwd dat 2e semestervakken van het 3e cursusjaar een extra tentamengelegenheid krijgen aan het begin van het volgende studiejaar. Deze tentamens passen in de gangbare planning van B-in-4, reden waarom we ook komend studiejaar hiermee doorgaan. Het gaat om de volgende vakken:

Werktuigbouwkunde

et3026

Elektrische Aandrijvingen

wb3560

Procestechniek 2

wb3650

Microtechniek

wb3250

Signaalanalyse

wb3550

Warmte- en Stofoverdracht

wb3110

Evolving Design

wb3487

Bedrijfseconomie

Maritieme Techniek

mt3402-12

Scheepstrillingen

mt3404

Construeren & Sterkte 3

mt3406

Elektrische Netwerken & Machines

mt3408

Scheepsbewegingen

De tentamens worden gehouden op avonden in de witte week van het eerste kwartaal, zodanig dat direct daarna aan de eerste mastertentamens kan worden deelgenomen. Of de resultaten van de mastertentamens kunnen worden gevalideerd hangt dus af van het behaald hebben van je laatste inspanningen voor de Bachelor. Ons advies is om terughoudend van deze tentamenmogelijkheden gebruik te maken.

klik op foto voor vergroting

Het feest was compleet met een hoge opkomst: 160 van de 200 Bachelors ontvingen op 12 november hun welverdiende diploma in het auditorium van de Aula.

Een impressie van de lange, maar nooit monotone zit is hier te zien:

FOTO'S (Fotograaf Job Jansweijer)

In de 8e en 9e weken van elk kwartaal is het 3mE-gebouw van maandag t/m donderdag geopend tot 24:00 uur in plaats van tot 10:00 uur. In het 4e kwartaal gaat het dan om de 9e en 10e week. Tijdens de weekenden in die weken is het 3mE-gebouw gesloten, maar is de Bibliotheek en de Aula geopend om te kunnen studeren.

Een bijzondere dag met 127 geslaagde P-in-1 studenten. Door de stijging in het aantal geslaagden moest de diploma-uitreiking in twee sessies worden georganiseerd. Beide sessies waren hartverwarmend en feestelijk!
Toch enig pas op de plaats.. Kijkend naar onderstaande tabel zie je twee dingen: een behoorlijke stijging t.o.v. vorige jaren, vooral bij Maritieme Techniek, prachtig! Maar de 3mE-opleidingen scoren zeker niet hoog. Natuurlijk behoren onze opleidingen tot de zwaarste van de TUD, maar toch vinden we dat het beter moet!
Wat dat betreft verwachten we meer van de nieuwe bachelorprogramma's, die dit jaar gestart zijn.

Hieronder staan alle foto's in klein formaat. Als je enkele originele exemplaren wilt hebben, stuur dan even een mailtje met fotonummers naar onderwijsorganisatie-3me@tudelft.nl. Dan sturen wij ze je toe via http://wetransfer.com

Studenten A t/m J. Klik op foto voor vergroting

Studenten K t/m Z. Klik op foto voor vergroting


Rob Ruigrok (Wb)

Rob Ruigrok (Wb) en  Maarten Klapwijk (MT) ontvingen bij de P-in-1 uitreiking de aanmoedigingsprijs van de KHMW. Deze prijs wordt jaarlijks uitgeloofd aan de beste P-geslaagden van de Bacheloropleidingen Werktuigbouw-kunde en Maritieme Techniek.
Rob Ruigrok behaalde het nog niet eerder bij Wb vertoonde gemiddelde van 9,3. Het 5 jaar geleden door Sofie Haesaert onaantastbaar lijkende record van 9,0 is dan toch gesneuveld.


Maarten Klapwijk (MT)

Sneu is het dat Daan Wout (Wb) buiten de prijzen viel, maar het record van Sofie eveneens gebroken heeft, met een 9,2! We willen hem hier speciaal noemen, omdat dit bij de uitreiking per abuis verzuimd is.

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Technici in de Scheepsbouw (KNVTS) zal op 18 december a.s. aan Pieter Maljaars de afstudeerprijs 2012-2013 uitreiken. De prijs wordt elk jaar uitgereikt aan de beste afstudeerder op scheepsbouwkundig gebied in Nederland.

Pieter studeerde in maart 2013 af in de groep van prof. Mirek Kaminski op een zeer complex probleem van hydro-elasticiteit bij het gebruik van flexibele composieten scheepsschroeven.

Met deze verhullende term wordt niets anders bedoeld dan fraude bij tentamens etc.
In dit nog maar kort gestarte studiejaar is al twee keer een vorm van collectieve fraude aan het licht gekomen. Studeersnel.Nl en Facebook zijn de media waarop compleet uitgewerkte huiswerk- of eindopdrachten worden aangeboden.
Het Examenreglement laat dat niet toe en verbiedt elke vorm van handelen waardoor de docent niet in staat is het door een student ingeleverde werk objectief te beoordelen. Hiermee is ook ingesloten het uitlokken van fraude, ofwel het plaatsen van dit materiaal op deze media.
Kort en goed, hieronder twee documenten die wij je dringend aanraden aandachtig te lezen:

De Examencommissie ziet zich helaas genoodzaakt om bij bewezen overtreding uitsluiting en ongeldigverklaring van het gehele vak waarbinnen de fraude heeft plaatsgevonden op te leggen. Dus als de fraude bij een practicum van een vak speelt, dan wordt ook het tentamen van dat vak ongeldig verklaard. Practicum en tentamen mogen in dat geval pas in het volgende studiejaar worden ingehaald.

Ieder kwartaal worden alle studenten uitgenodigd een enquête in te vullen over de afgelopen onderwijsperiode. Iedereen krijgt daarmee de mogelijkheid aan te geven op welke punten een bepaald vak/project verbeterd zou kunnen worden en op welke het een voorbeeld voor andere vakken kan zijn. Deze gegevens worden besproken bij de Opleidingscommissie WB en MT en worden inzichtelijk gemaakt op Blackboard.

Ook zetten we docenten die hierin hoog scoren graag in het zonnetje met een lekkere taart en een mooie oorkonde. In periode 2B van collegejaar 2012-2013 waren dit de volgende docenten:
Jaar Beste docent Vak Opmerking
MT1 Prof. Eddy VandeVoorde Maritieme Operaties Aanmoedigingsprijs: Dr. ir. Robert Hekkenberg
MT2 Ir. Johan Spaans Bedrijfseconomie  
MT3 Ir. Tim de Lange Elektrische Netwerken  
Wb1 Dr. Roelof Koekoek Lineaire Algebra 2 Aanmoedigingsprijs: team Mondeling Presenteren o.l.v. Drs. Angeniet Kam
Wb2 Roelf van Till Energieproject  
Wb3 Dr. René Delfos
Dr. ir. Mathieu Pourquie
Dr. ir. Mark Tummers
Warmte- en Stofoverdracht  

 

Aanmoedigingsprijs WB1: Mondeling Presenteren team
o.l.v. Drs. A.E. Kam
De winnaar van WB2: R.H. Van Till
Winnaar van WB3: Dr. R.Delfos en Dr.ir. M.J.Tummers De winnaar van MT2: Ir. J. Spaans
Klik op foto's voor vergroting

*** HERHALING EERDER BERICHT ***

Met de invoering van het 1e studiejaar van het nieuwe Bachelor curriculum zal een aantal ouderejaars studenten te maken krijgen met de vraag of het verstandig is het spoor van afronding van het oude Bachelor programma te blijven volgen of om de overstap naar het nieuwe programma te maken. In de meeste gevallen is afronding van de oude Propedeuse aan te bevelen, maar verderop in het programma kan dat kantelen en verdient een overstap naar het nieuwe 2e c.q. 3e jaar de voorkeur of is zelfs noodzakelijk.

De overgangsregeling laat zien hoe je de oude Propedeuse kunt afronden door de nog 2 x ingeroosterde oude tentamens van deze vakken te halen, of door overeenkomstige onderdelen van het nieuwe programma te halen. De tabel laat ook al zien hoe je kunt anticiperen op het doen van huidige 2e jaars onderdelen als je nu min of meer al zeker weet dat je ooit zult moeten overstappen naar het nieuwe programma.

Het spreekt vanzelf dat een snel tempo het meest voordelig voor je uitpakt. Vertraging zal vrijwel altijd nadelig voor je zijn: een overstap zal vaak tot gevolg hebben dat een (iets) groter vak in de plaats is gekomen voor het oude vak.

De regeling moet nog worden uitgebreid met het nieuwe 3e jaar, daar vindt nog overleg over plaats.

Onze studieadviseurs zijn altijd bereid je te helpen met het maken van een goed keuze.

*** OVERGANGSREGELING ***


Tot zover deze Nieuwsbrief.

Namens O&S 3mE,

Ewoud van Luik
T   015 27 85734
E   e.p.vanluik@tudelft.nl